settings icon
share icon

Vanhan testamentin yleiskatsaus

Vanha testamentti on jaettu viiteen osaan: Mooseksen kirjat (ensimmäisestä viidenteen), historialliset kirjat (Joosuasta Esteriin), runomuotoiset kirjat (Jobista Laulujen lauluun), suuret profeetat (Jesajasta Danieliin), ja pienet profeetat (Hooseasta Malakiakseen). Vanha testamentti kirjoitettiin noin vuosien 1400eKr. ja 400 eKr. välillä. Vanha testamentti on kirjoitettu pääosin hepreaksi, lukuun ottamatta muutamia pieniä arameankielellä kirjoitettuja kohtia (aramea on hepreankielen sukulaiskieli).

Vanhan testamentin teemana on pääosin Jumalan ja Israelin kansan välinen suhde. Mooseksen kirjat käsittelevät Israelin syntyä ja Jumalan sen kanssa luomaa konventtia. Historiallisissa kirjoissa on kuvailtu Israelin historiaa, sen voittoja ja menestyksiä yhdessä tappioiden ja epäonnistumisien kera. Runollisissa kirjoissa tarkastellaan lähemmin Jumalan suhdetta Israeliin ja hänen haluaan olla Israelin palvonnan ja tottelevaisuuden kohde. Profeetallisissa kirjoissa Jumala kutsuu Israelia tekemään parannuksen epäjumalanpalvonnasta ja uskottomuudesta ja palaamaan takaisin tottelevaisuuteen ja hengelliseen uskollisuuteen.

Olisi ehkä parempi kutsua Vanhaa testamentti ensimmäiseksi testamentiksi. "Vanha" antaa meille virheellisen käsityksen siitä, että kyseessä on jokin "vanhentunut" ja "käytöstä poistunut". Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Vanhan testamentin yleiskatsaus on panostuksen arvoinen ja hengellisesti rikastuttava suoritus. Alla ovat linkit Vanhan testamentin kirjojen yhteenvetoihin. Toivomme sinun hyötyvän Vanhan testamentin yleiskatsauksesta kristillisessä elämässäsi.

EnglishEnsimmäinen Mooseksen kirja

Toinen Mooseksen kirja

Kolmas Mooseksen kirja

Neljäs Mooseksen kirja

Viides Mooseksen kirja

Joosuan kirja

Tuomarien kirja

Ruutin kirja

Ensimmäinen Samuelin kirja

Toinen Samuelin kirja

Ensimmäinen kuninkaiden kirja

Toinen kuninkaiden kirja

Ensimmäinen aikakirja

Toinen aikakirja

Esran kirja

Nehemian kirja

Esterin kirja

Jobin kirja

Psalmien kirja

Sananlaskujen kirja

Saarnaajan kirja

Laulujen laulu

Jesajan kirja

Jeremian kirja

Valitusvirret

Hesekielin kirja

Danielin kirja

Hoosean kirja

Joelin kirja

Aamoksen kirja

Obadjan kirja

Joonan kirja

Miikan kirja

Nahumin kirja

Habakukin kirja

Sefanjan kirja

Haggain kirja

Sakarjan kirja

Malakian kirjaMene:

Uuden testamentin yleiskatsausPalaa:

Raamatun yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Vanhan testamentin yleiskatsaus
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries