settings icon
share icon

Nehemian kirja

Kirjoittaja: Nehemiaan kirja ei kerro kirjoittajan nimeä, mutta sekä juutalaisen ja kristillisen perimätiedon mukaan se oli Esra. Tämä perustuu siihen, että alunpitäen Esra ja Nehemias muodostivat yhden kirjan.

Kirjoitusajankohta: Nehemiaan kirja kirjoitettiin todennäköisesti vuosien 445 and 420 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Nehemiaan kirja on yksi Raamatun historiallisista kirjoista ja siinä jatketaan kertomusta Israelin paluusta Babylonian pakkosiirtolaisuudesta ja Jerusalemin temppelin jälleenrakentamisesta.

Tärkeimmät jakeet:

Nehemias 1:3, "He vastasivat: "Ne, jotka ovat päässeet palaamaan tuohon maakuntaan, elävät siellä suuressa kurjuudessa ja häpeässä. Jerusalemin muurit ovat raunioina, ja sen portit on poltettu."

Nehemias 1:11, "Herra, avaa korvasi kuulemaan minun rukoustani ja kaikkien niiden palvelijoidesi rukousta, jotka tahtovat pelätä ja kunnioittaa sinun nimeäsi! Täytä nyt pyyntöni ja anna kuninkaan osoittaa minulle suopeutta!"

Nehemias 6:15-16, "Muuri tuli valmiiksi elul-kuun kahdentenakymmenentenäviidentenä päivänä, kun työtä oli tehty viisikymmentäkaksi päivää. Kun ympärillämme asuvat viholliskansat kuulivat tämän, ne joutuivat pelon valtaan ja niiden täytyi nöyrinä tunnustaa, että tämä työ oli saatu päätökseen meidän Jumalamme avulla."

Lyhyt yhteenveto: Heprealainen Nehemias oli Persiassa kuullessaan Jerusalemin Temppelin jälleenrakentamisesta. Hän huolestui ymmärtäessään, että kaupungin suojana ei ollut muuria. Nehemias tarjoutui Jumalan välikappaleeksi kaupungin pelastamiseksi. Jumala vastasi hänen rukoukseensa pehmittämällä Persian kuninkaan Artaserksen sydämen, joka antoi siunauksensa työn aloittamiseksi ja sen lisäksi vielä rakennustarvikkeita projektiin. Kuningas antaa Nehemiakselle luvan palata Jerusalemiin, jonka hallitsijaksi hänet määrätään.

Vastuksesta ja syytöksistä huolimatta muuri valmistuu ja vihollisten suut tukitaan. Nehemiaan innostamana ihmiset antavat runsaasti varoja, tarvikkeita ja työvoimaa, jonka seurauksena muuri valmistuu 52 päivässä, kaikesta vastarinnasta huolimatta. Tämä yksimielisyys on kuitenkin lyhytaikaista ja Jerusalem vaipuu takaisin epäjumalanpalvelukseen Nehemiaan palatessa Persiaan. Kahdentoista vuoden jälkeen hän palaa Jerusalemiin löytäen muurit vahvoina, mutta kaupungin asukkaat heikkoina. Hän alkaa opettaa asukkaille moraaliarvoja, eikä säästele sanojaan ja mielipiteitään. "Minä moitin ja soimasin näitä miehiä, muutamia jopa löin ja revin parrasta" (13:25). Hän perustaa oikean jumalanpalveluksen ja rohkaisee asukkaita herätykseen lukemalla ja noudattamalla Jumalan Sanaa.

Ennakoinnit: Nehemias on rukouksen mies ja hän rukoili intohimoisesti kansansa edestä (Nehemias 1). Hänen kiivas esirukoilemisensa Jumalan kansan edestä ennakoi Jeesuksen Kristuksen välitystyötä ja hänen rukoustaan Joh. 17 seuraajiensa puolesta ylipapin roolissa. Nehemiaalla ja Jeesuksella oli palava rakkaus Jumalan kansaa kohtaan, jonka he toivat ilmi esirukouksissaan.

Käytännön sovellutus: Nehemias opetti israelilaiset kunnioittamaan ja rakastamaan Jumalan Sanaa. Nehemias rakasti Jumalaa ja halusi Jumalaa kunnioitettavan ja ylistettävän. Siksi hän johdatti israelilaiset kohti uskoa ja tottelevaisuutta, joita Jumala oli odottanut heiltä jo pitkään. Samoin kristittyjen tulee rakastaa ja kunnioittaa Raamatun totuuksia, tallentaa ne muistiinsa, mietiskellä niitä päivin ja öin, ja turvautua niihin hengellisten tarpeittensa täyttämiseksi. 2. Tim. 3:16-17 kertoo meille, "Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Näin Jumalan ihmisestä tulee täydellinen ja kaikkeen hyvään kykenevä." Jos me haluamme kokea hengellisen herätyksen israelilaisten tavoin (Neh. 8:1-8), meidän täytyy lähteä liikkeelle Jumalan Sanasta.

Meillä jokaisella pitäisi olla myötätuntoa muita kohtaan, jotka kokevat hengellistä tai fyysistä kipua. Myötätunnon kokeminen ilman sitä seuraavia tekoja ei ole raamatullista. Toisinaan joudumme luopumaan omasta hyvinvoinnistamme palvellaksemme toisia. Onhan toki tarpeellista, että uskomme sydämemme pohjasta asiaamme, ennen kuin olemme valmiit käyttämään aikaamme ja varojamme sen eteen. Kun sallimme Jumalan toimia kauttamme, jopa uskottomat näkevät sen Jumalan tekona.

EnglishVanhan testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Nehemian kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries