settings icon
share icon

Saarnaajan kirja

Kirjoittaja: Saarnaajan kirjassa ei suoraan kerrota sen kirjoittajaa. Monet sen jakeista kuitenkin epäsuorasti ilmaisevat Salomonin kirjoittaneen sen. Jotkut kirjan kohdista kuitenkin viittaavat siihen, että joku toinen kirjoitti kirjan Salomonin kuoleman jälkeen, mahdollisesti jopa satoja vuosia myöhemmin. Kuitenkin Salomonia pidetään yleisesti sen kirjoittajana.

Kirjoitusajankohta: Salomon hallitsi Israelin kuninkaan noin vuodesta 970 eKr. vuoteen 930 eKr. Saarnaajan kirja kirjoitettiin mitä ilmeisimmin hänen hallituskautensa loppupuolella, noin vuonna 935 eKr.

Kirjan tarkoitus: Saarnaajan kirjassa tarkastellaan elämää ja maailmaa eri näkökulmista. Saarnaajan näkökulma paljastaa masennuksen, johon vääjäämättömästi päätyy, jos etsii onnellisuutta maallisista asioista. Tämän kirjan kautta kristityt voivat nähdä maailman sellaisen henkilön silmin, joka on hyvin viisas ja joka yrittää löytää elämän tarkoituksen ajallisissa ihmisten luomissa asioissa. Saarnaajaa tarkastelee lähes kaikkia elämän tarjoamia nautintoja ja mikään niistä ei anna hänen elämälleen merkitystä.

Lopulta Saarnaaja toteaa uskon Jumalaan olevan ainoa keino löytää merkitys elämälle. Hän hyväksyy sen tosiasian, että elämä on lyhyt ja arvoton ilman Jumalaa. Saarnaaja kehottaa lukijaa keskittymään iankaikkiseen Jumalaan lyhytkestoisten nautintojen sijaan.

Tärkeimmät jakeet:

Saarnaaja 1:2, “Turhuuksien turhuus, sanoi Saarnaaja, turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta!"

Saarnaaja 1:18, "Sillä missä on paljon viisautta, siellä on paljon huolta, ja joka tietoa lisää, lisää tuskaa."

Saarnaaja 2:11, "Mutta kun tarkastelin töitä, joita käteni olivat tehneet, ja vaivaa, jonka olin nähnyt, minä havaitsin: kaikki se oli turhuutta ja tuulen tavoittelua. Mistään ei ole mitään hyötyä auringon alla."

Saarnaaja 12:1, "Muista Luojaasi nuoruudessasi, ennen kuin pahat päivät tulevat ja joutuvat ne vuodet, jotka eivät sinua miellytä."

Saarnaaja 12:13, "Tässä on lopputulos kaikesta, mitä nyt on kuultu: pelkää Jumalaa ja pidä hänen käskynsä. Tämä koskee jokaista ihmistä."

Lyhyt yhteenveto: Saarnaajan kirjassa toistetaan kahta lausahdusta. Sana "turhuus" esiintyy useasti ja silla korostetaan maallisten asioiden tilapäisyyttä. Lopulta kaikkein mahtavimmatkin ihmiskätten työt jäävät taaksemme. Sanonta "auringon alla" esiintyy 28 kertaa ja se viittaa kuolevaisten elinpiiriin. Kun saarnaaja viittaa "kaikkeen auringon alla", hän kirjoittaa maanpäällisistä, tilapäisistä, ihmisen elämään liittyvistä seikoista.

Kirjan seitsemän ensimmäistä lukua kuvailevat "auringon alla" olevia maallisia asioita, joista Saarnaaja pyrki löytämään sisällön elämäänsä. Hän koetti tieteellisiä saavutuksia (1:10-11), viisautta ja filosofiaa (1:13.18), iloa (2:1), alkoholia (2:3), arkkitehtuuria (2:4), omistamista (2:7-8) ja ylellistä elämää (2:8). Saarnaaja koetti eri filosofian suuntauksia löytääkseen merkityksen elämäänsä, kuten materialismia (2:19-20) ja jopa moraaliohjeiden noudattamista (luvut 8-9). Hän havaitsi kaiken olevan tarkoituksetonta, hetkellistä hurmiota, joka ilman Jumalaa ei kestänyt eikä antanut pysyvää onnellisuutta.

Luvuissa 8-12 kirja kuvailee Saarnaajan suosituksia ja arviointeja kuinka elämä pitäisi elää. Hänen loppupäätöksensä on, että ilman Jumalaa ei ole totuutta eikä elämän tarkoitusta. Hän oli nähnyt paljon pahaa ja ymmärsi, kuinka suurimmatkin ihmissaavutukset olivat arvottomia pitkällä tähtäimellä. Niinpä hän neuvoo lukijaansa tuntemaan Jumalan jo lapsuudesta (12:1) ja seuraamaan hänen tahtoaan (12:13-14).

Ennakoinnit: Kaikkiin Saarnaajan kirjan turhuuksiin on vastauksena Kristus. Saarn. 3:17 mukaan Jumalan tuomitsee syyttömät ja syylliset ja ainoastaan Kristuksessa olevat ovat syyttömiä (2. Kor. 5:21). Jumala on laittanut iankaikkisuuden tunteen sydämiimme (3:11) ja hän on valmistanut meille tien iankaikkiseen elämään Kristuksen kautta. Meitä muistutetaan, kuinka maailman rikkauksien perässä juokseminen ei ole ainoastaan turhuutta, koska se ei tyydytä meitä (Saarn. 5:10) ja vaikka me voisimme sen saavuttaakin, ilman Kristusta menetämme sielumme ja mitä me siitä sitten hyödymme? (Mark. 8:36). Kaikkien Saarnaajan kuvaamien pettymysten ja turhuuksien lääke samoin kuin elämän todellinen tarkoitus on Kristuksessa ja Jumalan viisaudessa.

Käytännön sovellutus: Saarnaajan kirja auttaa kristittyjä ymmärtämään ilman Jumalaa elävien elämän tyhjyyden ja epätoivon. Ilman pelastavaa uskoa elävien kohtalona on elää elämä, joka on tarkoituksetonta. Ilman pelastusta ja ilman Jumalaa elämällä ei ole tarkoitusta eikä suuntaa. Elämä "auringon alla" ilman Jumalaa on turhauttavaa, raakaa, epäreilua, lyhyt ja täysin tarkoituksetonta. Kristuksen myötä elämä on varjo tulevista taivaan ihanuuksista, joista pääsemme osallisiksi vain Jumalan kautta.

EnglishVanhan testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Saarnaajan kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries