settings icon
share icon

Hoosean kirja

Kirjoittaja: Hoosea1:1 kertoo profeetta Hoosean olleen tämän kirjan kirjoittajan. Se on Hoosean henkilökohtainen selonteko hänen profeetallisista viesteistään Jumalan lapsille ja maailmalle. Hoosea on ainoa Israelin profeetta, joka profetoi kirjoitusten muodossa viimeisinä elinvuosinaan.

Kirjoitusajankohta: Hoosea, Beerin poika, profetoi pitkän ajanjakson aikana vuosina 785-725 eKr. Hoosean kirjan on todennäköisesti kirjoitettu vuosina 755-725 eKr.

Kirjan tarkoitus: Hoosea kirjoitti kirjansa muistuttaakseen israelilaisia ja meitä, että meidän Jumalamme on rakastava ja hänen uskollisuutensa valittua kansaansa kohtaan on horjumaton. Huolimatta Israelin jatkuvasta epäjumalien palvonnasta, Jumalan vankkumaton rakkaus kuvataan kärsivällisen aviomiehen rakkautena uskottomalle vaimolleen. Hoosea myös varoittaa niitä, jotka kääntävät selkänsä Jumalan rakkaudelle. Hoosean ja Gomerin avioliittoa esimerkkinä käyttäen Jumalan rakkaus epäjumalanpalvontaa harrastavaa Israelin kansaa kohtaan esitetään synnin, tuomion ja anteeksiantavan rakkauden teemoilla.

Tärkeimmät jakeet:
Hoosea 1:2, "Herra alkoi puhua Hoosealle ja sanoi näin: "Mene ja ota portto vaimoksesi ja ota lapsiksesi ne lapset, jotka hän saa. Tämä maa on uskoton Herraa kohtaan, se on kuin portto, se palvelee vieraita jumalia."

Hoosea 2:25, “Minä kylvän Israelin tähän maahan omaksi kansakseni. Minä rakastan Lo-Ruhamaa, minä sanon Lo-Ammille: "Sinä olet minun kansani!" Ja hän vastaa minulle: "Sinä olet minun Jumalani!"

Hoosea 6:6, “Uskollisuutta minä vaadin, en uhrimenoja, Jumalan tuntemista, en polttouhreja.”

Hoosea 14:3-5, “Kääntykää Herran puoleen, huulillanne vilpittömät sanat, sanokaa hänelle: "Anna kaikki meidän syntimme anteeksi ja ota vastaan paras lahjamme: me tuomme sinulle uhriksi rukouksemme, huultemme hedelmän. Assyria ei meitä auta, ratsuihin emme enää turvaudu. Emme sano enää omien kättemme töille: 'Jumalamme!' Vain sinulta, Herra, saa orpo osakseen rakkautta." Minä parannan heidät heidän uskottomuudestaan."

Lyhyt yhteenveto: Hoosean kirja voidaan jakaa kahteen osaan: (1) Hoosea 1:1-3:5 kuvaa uskotonta vaimoa ja hänen uskollista aviomiestään, symbolisoiden epäjumalanpalvonnan vuoksi uskotonta Israelia (2) Hoosea 3:6-14:9 on tuomio Israelille, erityisesti Samarialle, sen epäjumalanpalvonnan takia ja myöhemmin seuraavaa sen ennalleen palauttamista.

Kirjan ensimmäisessä puoliskossa on kolme runoa, joissa kuvataan kuinka Jumalan lapset kerta toisensa jälkeen palasivat epäjumalanpalvontaan. Jumala käskee Hoosean avioitumaan Gomerin kanssa, mutta synnytettyään hänelle kolme lasta, hän jättää Hoosean rakastajiensa vuoksi. Hoosean ensimmäisessä luvussa verrataan Israelin tekoja avioliitosta prostituutioon siirtymisellä. Toisessa osassa Hoosea kuvaa Israelin hylkäämisen ja sitä myöhemmin seuraavat Jumalan lupaukset ja armon.

Hoosean kirja on profetia Jumalan kestävästä rakkaudesta lapsiaan kohtaan. Aina luomisesta lähtien, epäkiitollinen ja ansaitsematon luomakunta on aina ollut valmis vastaanottamaan Jumalan rakkauden ja armon, kuitenkaan pystymättä pidättäytymään pahasta.

Hoosean viimeinen osa osoittaa, kuinka Jumalan taas kerran palauttaa lastensa elämän onnelliseksi ja unohtaa heidän pahat tekonsa, kun he kääntyvät hänen puoleensa katuvin sydämin. Hoosean profetia ennakoi Israelin Messiaan tulon 700 vuoden kuluttua. Hooseaa lainataan monesti Uudessa testamentissa.

Ennakoinnit: Hoosea 2:23 on huikea profetia siitä, kuinka Jumala ottaa pakanakansatkin omakseen ja se toistuu Room. 9:25 ja 1. Piet. 2:10. Pakanakansat eivät olleet alun pitäen "Jumalan kansaa", mutta armossaan hän antoi Jeesuksen Kristuksen ja uskon kautta häneen meidät liitetään osaksi hänen kansaansa (Room. 11:11-18). Tämä on suurenmoinen totuus seurakunnasta, jota kutsutaan myös "salaisuudeksi", koska ennen Kristusta ainoastaan juutalaisia pidettiin Jumalan kansana. Kristuksen tullessa juutalaiset paadutettiin tilapäisesti, kunnes "muista kansoista koottava määrä on tullut täyteen" (Room. 11:25).

Käytännön sovellutus: Hoosean kirja vakuuttaa meitä Jumalan ehdottomasta rakkaudesta meitä kohtaan. Se on myös kuvaus, kuinka Jumalan lasten tottelemattomuus halveksii ja vihastuttaa häntä. Kuinka runsasta rakkautta ja armoa kokeva lapsi voi kohdella Isäänsä niin kunnioittamattomasti? Juuri niin mekin olemme käyttäytyneet vuosisatojen ajan. Kun tarkastelemme, kuinka israelilaiset käänsivät selkänsä Jumalalle, ei meidän tarvitse katso peiliä pidemmälle nähdäksemme juuri nuo samat israelilaiset.

Muistamalla, kuinka paljon Jumala on tehnyt edestämme, voimme välttyä hylkäämästä hänet, joka voi antaa meille iankaikkisen elämän kirkkaudessa ansaitsemamme helvetin sijaan. On elintärkeää, että opimme kunnioittamaan luojaamme. Hoosea osoittaa meille, että tehdessämme virheitä, voimme katuvin sydämin saada kokea uudelleen Jumalan loppumattoman rakkauden (1. Joh. 1:9).

English


Vanhan testamentin yleiskatsausHoosean kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries