settings icon
share icon

Obadjan kirja

Kirjoittaja: Obadjan ensimmäinen jae kertoo profeetta Obadjan kirjoittaneen tämän kirjan.

Kirjoitusajankohta: Obadjan kirja kirjoitettiin todennäköisesti vuosien 848 ja 840 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Obadja on Vanhan testamentin lyhyin kirja. Se on pituudeltaan vain 21 jaetta. Jumala käytti profeetta Obadjaa tuomitsemaan Eedomin Jumalaa ja Israelia vastaan tehdyistä synneistä. Eedomilaiset ovat Eesaun jälkeläisiä ja israelilaiset ovat hänen kaksoisveljensä Jaakobin jälkeläisiä. Näiden kahden veljeksen välinen riita vaikutti heidän jälkeläisiinsä yli tuhannen vuoden ajan. Tämän vuoksi eedomilaiset kielsivät Israelin kansaa tulemasta maa-alueelleen, kun he pakenivat Egyptistä. Eedomin ylpeyden synnit ovat nyt syynä voimakkaaseen tuomioon Jumalalta.

Tärkeimmät jakeet:
Obadja 4, "Vaikka kohoaisit korkealle kuin kotka, vaikka tekisit pesäsi tähtitarhoihin, sieltäkin minä syöksen sinut alas, sanoo Herra."

Obadja 12, "Älä pilkkaa veljeäsi, Esau, hänen onnettomuutensa tähden! Älä ilku Juudaa sen häviön päivänä! Älä herjaa sitä ahdingon aikana!"

Obadja 15, "Lähellä on Herran päivä, lähellä kaikkia kansoja. Niin kuin sinä olet veljellesi tehnyt, niin myös sinulle tehdään. Sinulle maksetaan tekojesi mukaan."

Lyhyt yhteenveto: Obadjan viesti on lopullinen ja varma: Eedomin kuningaskunta tuhotaan kokonaan. Eedom on ollut ylimielinen, hykerrellen tyytyväisyydestä Israelia kohdanneiden takaiskujen vuoksi ja kun Israel joutui vihollisten hyökkäyksen kohteeksi ja pyysi Eedomilta apua, liittoutui se vihollisten kanssa Israelin auttamisen sijaan. Näiden ylpeyden syntien maksun aika oli koittanut. Kirja päättyy lupaukseen Siionin vapautuksesta aikojen lopussa, kun Jumala uudistaa maan ja hallitsee sitä.

Ennakoinnit: Jakeessa 21 ennakoidaan Kristus ja hänen seurakuntansa. "Kaikki pelastuneet nousevat Siionin vuorelle ja hallitsevat myös Edomin vuoristoa. Kuninkuus on oleva Herran." Nämä "pelastuneet” (tai paremminkin pelastajat) ovat Kristuksen apostoleita, sanan julistajia ja erityisesti lopun aikoina eläviä evankeliumin saarnaajia. Heitä kutsutaan "pelastajiksi" ei heidän pelastuksensa tähden, vaan koska he saarnaavat pelastusta Kristuksen evankeliumin kautta ja opettavat, kuinka voi pelastua. He ja heidän saarnaamansa Sana ovat ne keinot, joiden kautta hyvä uutinen pelastuksesta leviää kaikkialle. Kristus yksin on ainoa Pelastaja, mutta "pelastajat" ja evankeliumin levittäjät ovat lopun aikojen lähetessä aina enemmän esillä.

Käytännön sovellutus: Jumala voittaa meidän puolestamme, jos pysymme hänelle kuuliaisina. Toisin kuin Eedom, meidän on oltava valmiita auttamaan muita hädän hetkellä. Ylpeys on synti. Meillä ei ole mitään muuta ylpeyden aihetta kuin Kristus ja mitä hän on tehnyt puolestamme.

English


Vanhan testamentin yleiskatsausObadjan kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries