settings icon
share icon

Uuden testamentin yleiskatsaus

Uusi testamentti on jaettu viiteen osaan. Evankeliumit (Matteuksesta Johannekseen), historialliseen kirjaan (Apostolien teot), Paavalin epistoloihin (Roomalaiskirjeestä Filemonin kirjeeseen), yleisiin epistoloihin (Heprealaiskirjeestä Juudan kirjeeseen), ja profeetalliseen kirjeeseen (Ilmestyskirja). Uusi testamentti kirjoitettiin noin 45 jKr. - 95 jKr. Uusi testamentti kirjoitettiin koine-kreikaksi (yleisesti käytössä olleella, jokapäiväisellä kreikankielellä, jota käytettiin ensimmäisen vuosisadan aikana jälkeen Kristuksen syntymän).

Evankeliumit antavat meille neljä erilaista, kuitenkin keskenään sopusointuista kuvausta Jeesuksen Kristuksen syntymästä, elämästä, opetustyöstä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Evankeliumit osoittavat, kuinka Jeesus oli Vanhan testamentin luvattu Messias ja luovat perustuksen muille Uuden testamentin opetuksille. Apostolien tekojen kirja kertoo Jeesuksen apostolien teoista. Siinä kerrotaan seurakunnan syntymisestä ja sen nopeasta kasvusta ensimmäisen vuosisadan aikana. Paavalin kirjoittamat epistolat ovat kirjeitä seurakunnille ja niissä luodaan pohja kristillisille opetuksille ja uskonnon harjoittamiselle. Yleiset epistolat täydentävät Paavalin epistoloita antaen meille lisäopetuksia ja niiden soveltamisesimerkkejä. Ilmestyskirjassa on lopunaikaan liittyviä ennustuksia.

Uudentestamentin yleiskatsaus on tehokas ja tuloksellinen opiskelumuoto. Uusi testamentti kertoo meille Jeesuksen kuolemasta ristillä meidän edestämme ja kuinka meidän tulee suhtautua siihen. Uusi testamentti opettaa meille, mitä kristillisyys on ja mitkä sen opetusten käytännölliset seuraukset ovat. Alla ovat linkit Uuden testamentin kirjojen yhteenvetoihin. Toivomme sinun hyötyvän Uuden testamentin yleiskatsauksesta kristillisessä elämässäsi.

EnglishEvankeliumi Matteuksen mukaan

Evankeliumi Markuksen mukaan

Evankeliumi Luukkaan mukaan

Evankeliumi Johanneksen mukaan

Apostolien teot

Kirje roomalaisille

Ensimmäinen kirje korinttilaisille

Toinen kirje korinttilaisille

Kirje galatalaisille

Kirje efesolaisille

Kirje filippiläisille

Kirje kolossalaisille

Ensimmäinen kirje tessalonikalaisille

Toinen kirje tessalonikalaisille

Ensimmäinen kirje Timoteukselle

Toinen kirje Timoteukselle

Kirje Titukselle

Kirje Filemonille

Kirje heprealaisille

Jaakobin kirje

Ensimmäinen Pietarin kirje

Toinen Pietarin kirje

Ensimmäinen Johanneksen kirje

Toinen Johanneksen kirje

Kolmas Johanneksen kirje

Juudaksen kirje

Johanneksen ilmestysMene:

Vanhan testamentin yleiskatsausPalaa:

Raamatun yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Uuden testamentin yleiskatsaus
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries