settings icon
share icon

Miikan kirja

Kirjoittaja: Profeetta Miika kirjoitti nimeään kantavan kirjan (Miika 1:1).

Kirjoitusajankohta: Miikan kirja kirjoitettiin todennäköisesti vuosien 735 and 700 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Miikan kirjan viesti on tuomion ja toivon sekoitus. Profeetta julistaa tuomion Israelille sen yhteiskunnallisen turmion, johtajien mädännäisyyden ja epäjumalienpalvonnan vuoksi. Tämän tuomion päätöksenä on oleva Samarian ja Jerusalemin tuho. Toisaalta kirjassa tuodaan esille kansakunnan uudelleen rakentaminen, Israelin ja Jerusalemin ylentäminen. Toivon ja tuhon sanomat eivät ole ristiriitaisia, koska uudelleen rakentaminen ja kansakunnan muodonmuutos tapahtuvat vasta tuomion jälkeen.

Tärkeimmät jakeet:
Miika 1:2, "Kuulkaa, kaikki kansat, kuuntele tarkasti, maa ja kaikki mitä sinussa on! Herra Jumala todistaa teitä vastaan, Herra tulee pyhästä temppelistään."

Miika 5:1, "Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa! Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Hänen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana."

Miika 6:8, "Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää. Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen."

Miika 7:18-19, "Jumala, onko sinun vertaistasi! Sinä annat synnit anteeksi ja jätät rankaisematta jäljelle jääneen kansasi rikkomukset. Sinä et pidä vihaa iäti, sinä olet laupias. Sinä armahdat meitä yhä, poljet syntimme jalkojesi alle. Kaikki syntimme sinä heität meren syvyyteen."

Lyhyt yhteenveto: Profeetta tuomitsee Israelin hallitsijat, papit ja profeetat, jotka käyttävät kansaa hyväksi ja johdattavat heitä harhaan. Heidän tekojensa takia Jerusalem tuhotaan. Miika ennustaa Jerusalemista Babyloniaan pakkosiirrettävien vapautuksen ja päättää kirjoituksensa kehottamalla Jerusalemia tuhoamaan ne kansat, jotka ovat kokoontuneet sitä vastaan. Sen täydellinen hallitsija nousisi Betlehemistä puolustamaan kansakuntaa ja profeetta ennustaa Jaakobin jäännökselle voiton ja näkee mielessään päivän, jolloin Jehova puhdistaa kansakunnan epäjumalanpalveluksesta ja sotilasmahtiin luottamisesta. Hän kertoo Jehovan haluavan oikeudenmukaisuutta ja uskollisuutta. Hän ennustaa tuomion niille, jotka seuraavat Omrin ja Ahabin viitoittamaa tietä. Kirja päättyy profeetalliseen liturgiaan, joka koostuu valituksista. Israel tulee tunnustamaan syntinsä ja sille luvataan pelastus Jehovan voimallisten tekojen kautta.

Ennakoinnit: Miika 5:1 on messiaaninen ennustus, jota itämaan tietäjät käyttivät etsiessään vastasyntynyttä kuningasta Betlehemissä (Matt. 2:6). Koska nämä tietäjät olivat tulleet itäisiltä mailta, he tunsivat heprealaiset kirjoitukset. He tiesivät, että pienessä Betlehemin kylässä syntyisi Rauhan Ruhtinas, ihmiskunnan Valo. Miikan synnin, katumuksen ja ennalleen saattamisen viesti toteutui kokonaisuudessaan Jeesuksessa Kristuksessa, joka on syntiemme sovitusuhri (Room. 3:24-25) ja ainoa tie Jumalan luo (Joh. 14:6).

Käytännön sovellutus: Jumala varoittaa, jotta kenenkään ei tarvitsisi kokea hänen vihaansa. Jumalan tuomio on vääjäämätön, jos hänen varoituksiaan ei kuunnella ja jos hänen syntiuhrinsa Pojassaan hylätään. Jumala kurittaa myös Kristukseen uskovia, ei tosin vihasta, vaan rakkaudesta. Hän tietää synnin turmiolliset vaikutukset ja haluaa meidän pysyvän puhtaina. Jumalalle kuuliaiset pysyvät puhtaina.

English


Vanhan testamentin yleiskatsausMiikan kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries