settings icon
share icon

Joosuan kirja

Kirjoittaja: Joosuan kirjassa ei mainita sen kirjoittajaa. On todennäköistä, että Joosua, Nuunin poika ja Mooseksen seuraaja Israelin johtajaksi, kirjoitti suurimman osan tämän kirjan tapahtumista. Kirjan loppuosa on jonkun toisen kirjoittama Joosuan kuoleman jälkeen. On myös mahdollista, että muitakin kohtia on muokattu tai kirjoitettu Joosuan kuoleman jälkeen.

Kirjoitusajankohta: Se kirjoitettiin todennäköisesti vuosien 1400 and 370 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Joosuan kirja antaa yleiskäsityksen Luvatun Maan valloituksesta. Egyptistä paluun ja sitä seuranneen 40-vuotisen erämaavaelluksen jälkeen Israelin kansa uutena valtiona oli valmis valloittamaan Luvatun Maan ja sen asukkaat. Seuraavassa esitetty tiivistelmä antaa käsityksen monista taisteluista, kuinka maa valloitettiin ja jaettiin sukukuntien kesken.

Tärkeimmät jakeet:

Joosua 1:6-9, "Ole rohkea ja luja. Sinä saat jakaa israelilaisille tuon maan: minä olen luvannut sen heidän omakseen valalla, jonka vannoin heidän esi- isilleen. Ole vain rohkea ja ole luja. Noudata tarkoin sitä lakia, jonka palvelijani Mooses sinulle antoi. Älä poikkea siitä oikealle äläkä vasemmalle. Silloin menestyt kaikessa mihin ryhdyt. Pidä tämän lainkirjan sanat aina huulillasi. Tutki lakia päivin ja öin, niin pystyt tarkoin noudattamaan kaikkea, mitä siihen on kirjoitettu. Silloin sinä menestyt ja onnistut kaikissa toimissasi. Muista, että olen sanonut sinulle: 'Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.'"

Joosua 24:14-15, "Pelätkää siis Herraa ja palvelkaa häntä nuhteettomasti ja uskollisesti. Hylätkää ja hävittäkää ne jumalat, joita esi-isänne palvelivat Eufratin toisella puolen ja Egyptissä, ja palvelkaa Herraa. Mutta jos te ette tahdo palvella Herraa, niin valitkaa tänä päivänä, ketä palvelette: haluatteko palvella niitä jumalia, joita esi-isänne palvelivat Eufratin toisella puolen, vai amorilaisten jumalia, näiden amorilaisten, joiden maassa te nyt asutte. Minä ja minun perheeni palvelemme Herraa."

Lyhyt yhteenveto: Joosuan kirjassa jatketaan israelilaisten historian kuvausta Egyptistä lähdön jälkeen. Kirja käsittelee Israelin kansan noin 20-vuoden ajanjaksoa Joosuan johtajuudessa sen jälkeen, kun Mooses oli nimittänyt hänet tehtäväänsä 5. Mooseksen kirjan lopussa. Kirjan 24 luvusta voidaan antaa seuraava yhteenveto:
Luvut 1-12: Luvattuun maahan saapuminen ja sen valloittaminen.
Luvut 13-22: Ohjeet Luvatun maan jakamiseksi.
Luvut 23-24: Joosuan jäähyväispuhe.

Ennakoinnit: Prostutioitu Raahabin tarina ja hänen uskonsa israelilaisten Jumalaan asettaa hänet jalustalle yhdessä muiden Heprelaiskirjeen 11 luvussa mainittujen kanssa. Hänessä kulminoituu Jumalan armo syntisille ja kuinka pelastus on yksin uskon kautta. On huomattavaa, että hän on yksi Messiaan verisukulaisista (Matt. 1:15).

Yksi Joosuan kirjan luvun 5 seremonioista saa toteutuksensa Uudessa testamentissa. Jakeissa 1-9 kuvataan Jumalan käskyä ympärileikata erämaassa syntyneet ennen Luvattuun maahan tuloa. Siten Jumala vieritti pois heidän päältään Egyptin häväistyksen. Tämä tarkoitti sitä, että hän puhdisti heidät heidän aiemmasta elämästään. Kol. 2:10-12 kuvaa, kuinka uskovat on ympärileikattu itsensä Kristuksen toimesta, jonka voimalla me olemme sulkeneet pois entisen elämämme syntisen luonnon.

Jumala perusti turvakaupunkeja, joihin vahingossa jonkun surmanneet saattoivat paeta ilman pelkoa kostosta. Kristus on meidän turvamme, johon me olemme paenneet pitämään kiinni edessämme olevasta toivosta (Hepr. 6:18).

Joosuan kirjassa teologisena pääteemana on lepo. Israelilaiset olivat vaeltaneet erämaassa 40 vuoden ajan ja nyt he vihdoin pääsivät Jumalan valmistamaan lepoon saapuessaan Kanaanin maahan. Heprealaiskirjeen kirjoittaja käyttää tätä varoituksena meille, jotta emme salli epäuskon estää meitä pääsemästä Jumalan lepoon Kristuksessa (Hepr. 3:7-12).

Käytännön sovellutus: Yksi Joosuan tärkeimmistä jakeista on 1:8, "Pidä tämän lainkirjan sanat aina huulillasi. Tutki lakia päivin ja öin, niin pystyt tarkoin noudattamaan kaikkea, mitä siihen on kirjoitettu." Vanhassa testamentissa on lukuisia kuvauksia, kuinka ihmiset "unohtivat" Jumalan ja hänen Sanansa ja kärsivät sen seurauksena suunnattomasti. Kristitylle Jumalan Sana on elinehto. Jos laiminlyömme sen, joudumme vastaavasti kärsimään. Mutta jos hyödynnämme 1:8 neuvoa, silloin me kasvamme ja olemme hyödyllisiä Jumalan valtakunnassa (2. Tim. 3:16-17) ja tämän jakeen lupaukset kohdistuvat meihinkin.

Joosua on hyvä esimerkki opettajan merkityksestä ihmisen elämässä. Monien vuosien ajan hän eli Mooseksen läheisyydessä. Hän seurasi, kuinka Mooses seurasi Jumalaa ja totteli häntä lähes täydellisesti. Mooses opetti häntä rukoilemaan henkilökohtaisella tavalla. Hän oppi kuuliaisuuden seuraamalla Mooseksen esimerkkiä. Joosua oppi myös Mooseksen virheistä ja kuinka ne estivät hänen Luvattuun maahan pääsynsä. Jokainen meistä on jonkun toisen opettaja. Joku jossakin seuraa sinua. Joku nuorempi tai joku vaikutuspiirissäsi oleva seuraa elämääsi ja kuinka reagoit päivittäisiin tapahtumiin. Joku oppii sinulta. Joku seuraa sinun esimerkkiäsi. Opettamisessa on kysymys paljosta muustakin kuin sanallisesta opetuksesta. Meidän koko elämämme on muiden nähtävänä.

English



Vanhan testamentin yleiskatsaus



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Joosuan kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries