settings icon
share icon

Malakian kirja

Kirjoittaja: Malakia 1:1 kertoo profeetta Malakian olleen tämän kirjan kirjoittajan.

Kirjoitusajankohta: Se kirjoitettiin vuosien 440 and 400 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Malakian kirja on ennustuskirja: se on Herran sana Israelille Malakian kautta (1:1). Jumala varoittaa kansaansa, jotta se kääntyisi takaisin hänen luokseen. Vanha testamentti sulkeutuu tämän viimeisen kirjan myötä ja Jumalan lupaus tulevan Messiaan kautta tapahtuvasta kansan uudistamisesta kaikuu israelilaisten korvissa. Tätä seuraa neljänsadan vuoden hiljaisuus, joka päättyy Jumalan seuraavan profeetan, Johannes Kastajan, julistukseen, "Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle" (Matt. 3:2).

Tärkeimmät jakeet:
Malakia 1:6, “Poika kunnioittaa isäänsä ja palvelija isäntäänsä. Minä olen teidän isänne, miksi ette kunnioita minua? Minä olen teidän isäntänne, miksi ette palvele minua? Tätä minä, Herra Sebaot, kysyn teiltä, te papit, jotka pidätte minua pilkkananne. "Miten me olemme pitäneet sinua pilkkanamme?" te kysytte."

Malakia 3:6-7, ”Minä, Herra, en muutu, ettekä tekään, Jaakobin jälkeläiset, ole entisestänne muuttuneet. Isienne ajoista asti te olette poikenneet käskyistäni ettekä ole noudattaneet niitä. Kääntykää minun puoleeni, niin minäkin käännyn teidän puoleenne, sanoo Herra Sebaot."

Lyhyt yhteenveto: Malakia osoitti Herran sanansa harhateille ajautuneelle Jumalan kansalle, erityisesti papeille, jotka olivat hylänneet Herran. Papit eivät suhtautuneet vakavasti Herralle tarkoitettuihin uhreihin. Virheellisiä eläimiä uhrattiin, vaikka lain mukaan ainoastaan virheettömiä eläimiä sai uhrata (5. Moos. 15:21). Juudan miehet hylkäsivät vaimonsa ja ihmettelivät sen jälkeen, miksi Jumala ei hyväksynyt heidän uhrejaan. He eivät myöskään maksaneet kymmenyksiä kuten olisi pitänyt (3. Moos. 27:30, 32). Ihmisten synneistä ja Jumalan hylkäämisestä huolimatta Malakia toistaa Jumalan rakastavan kansaansa (Malakia 1:1-5) ja kuinka hän lupaa lähettää Sanansaattajan (Malakia 2:17–3:5).

Ennakoinnit: Malakia 3:1-6 on Johannes Kastajaa koskeva ennustus. Hän oli Herran Sanansaattaja, jonka tehtävänä oli valmistaa polku Messiasta, Jeesusta Kristusta, varten (Matt. 11:10). Johannes saarnasi parannusta ja kastoi Herran nimeen, valmistaen siten tien Jeesuksen ensimmäiselle tulemukselle. Temppeliin tuleva "Valtias" on itse Kristus toisessa tulemuksessaan, kun hän tulee voimassaan ja kirkkaudessaan (Matt. 24). Silloin hän puhdistaa leeviläiset (3:3). Tämä tarkoittaa sitä, että Mooseksen lain ylläpitäjät tarvitsevat itse puhdistuksen synneistään Pelastajansa veren kautta. Ainostaan silloin he voivat "uhrata virheettömän uhrin", koska uskonsa kautta he pääsevät osallisiksi Kristuksen vanhurskaudesta (2. Kor. 5:21).

Käytännön sovellutus: Jumala ei ole tyytyväinen, kun me emme noudata hänen käskyjään. Hän kostaa niille, jotka ovat tottelemattomia. Jumala vihaa avioeroa (2:16) ja suhtautuu avioliittolupaukseen vakavasti eikä siksi halua, että se rikotaan. Meidän on oltava uskollisia omalle aviopuolisollemme koko elämämme ajan. Jumala näkee sydämeemme ja tietää aikeemme, emmekä siksi pysty piilottamaan mitään häneltä. Jonakin päivänä hän palaa Tuomarin roolissa. Kun me käännymme hänen puoleensa, kääntyy hän meidän puoleemme (Malakia 3:7).

EnglishVanhan testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Malakian kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries