settings icon
share icon

Esran kirja

Kirjoittaja: Esran kirjassa ei mainita nimeltä sen kirjoittajaa. Perinnetiedon mukaan sen kirjoitti profeetta Esra. On mielenkiintoista huomata kuinka Esran ilmaantuessa näyttämölle luvussa 7, kirjoittaja siirtyy kolmannesta persoonasta ensimmäiseen. Tämä tukee sitä, että kirjoittaja oli Esra.

Kirjoitusajankohta: Esra kirjoitettiin todennäköisesti vuosien 460 and 440 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Esrassa käsitellään Israelin tapahtumia Babylonian pakkosiirtolaisuudesta paluun ja sitä seuranneiden vuosien jälkeen. Se kattaa noin yhden vuosisadan pituisen ajanjakson alkaen vuodesta 538 eKr. Sen pääpaino on Temppelin jälleenrakentamisessa. Kirjassa on pitkiä sukuluetteloita, joiden tarkoituksena on selittää Aaronin jälkeläisten oikeus papillisiin toimiin.

Tärkeimmät jakeet:

Esra 3:11 “He ylistivät ja kiittivät Herraa: -- Hän on hyvä, iäti kestää hänen armonsa Israelia kohtaan. Ja kansa kohotti suuren riemuhuudon ja ylisti Herraa siitä, että Temppelin perustus oli saatu lasketuksi."

Esra 7:6, "Esra tuli Babyloniasta. Hän oli oppinut virkamies ja tunsi tarkoin Mooseksen lain, jonka Herra, Israelin Jumala, oli antanut. Esra sai kuninkaalta kaiken mitä pyysi, koska Herra, hänen Jumalansa, oli hänen kanssaan."

Lyhyt yhteenveto: Kirjan voi jakaa seuraaviin osiin: Luvut 1-6: Ensimmäinen paluu pakkosiirtolaisuudesta Serubbabelin johdolla ja Toisen Temppelin rakentaminen. Luvut 7-10: Esran julistusaikakausi. Lukujen 6 ja 7 välinen aika oli yli puoli vuosisataa ja kirjan ensimmäisen puoliskon henkilöt olivat kuolleet Esran alkaessa toimintansa Jerusalemissa. Esra on Esran kirjan ja Nehemiaan kirjan merkkihenkilö. Molemmat kirjat päättyvät rukoustunnustukseen (Esra 9; Nehemias 9) ja ihmisten irrottautumiseen syntisistä tavoistaan. Haggaille ja Sakarjalle tyypillisiä rohkaisevia viestejä käytetään Esran kirjassakin (5:1).

Esra kattaa pakkosiirtolaisuudesta paluun Temppelin rakentamiseksi aina Artakserkseksin julistukseen saakka, joka kuvataan Nehemiaan kirjan alussa. Haggai oli Esran aikakauden tunnetuin profeetta ja profeetta Sakarja Nehemiaan aikakauden.

Ennakoinnit: Esrassa jatketaan raamatullista jäännöksen teemaa. Aina tuhon tai tuomion koittaessa, Jumala pelasti pienen jäännöksen itselleen: Nooan ja hänen perheensä tulvalta, Lootin perheen Sodomasta ja Gomorrasta, 7000 profeettaa Israelissa Aahabin ja Jesebelin vainolta. Kun israelilaiset vietiin Egyptin vankeuteen, Jumala vapautti jäännöksen ja vei heidät Luvattuun maahan. Noin 50,000 palasi Juudeaan Esra 2:64-87 mukaan ja heidän verratessaan lukumääräänsä kuningas Daavidin aikana maassa asuviin, olivat he mielestään "kuin jäännös". Tämä jäännöksen aihe jatkuu Uudessa testamentissa, missä Paavali kertoo meille kuinka "nykyisenäkin aikana olemassa jäännös, jonka Jumala on armossaan valinnut" (Room. 11:5). Vaikka useimmat Jeesuksen aikalaisista hylkäsivät hänet, Jumalalla oli aina ihmisryhmä, jonka hän oli varannut ja tallettanut Pojassaan armon aikakautena. Kautta sukupolvien Kristuksen jälkeen on aina ollut pieni jäännös uskollisia, jotka ovat kulkeneet iankaikkiseen elämään johtavalla kaidalla tiellä (Matt. 7:13; 14). Pyhän Hengen voima säilyttää tämän jäännöksen, hän on sinetöinyt heidät ja turvaa heidät viimeiseen päivään saakka (2. Kor. 1:22; Ef. 4:30).

Käytännön sovellutus: Esran kirja on toivon ja uudistamisen käsikirja. Synnin ja kapinan haavoittama kristitty löytää aina toivon anteeksiantavaisessa Jumalassa, joka ei käännä selkäänsä, kun särkynein sydämin ja katuvaisin mielin etsimme häntä (1. Joh. 1:9). Israelilaisten paluu Jerusalemiin ja Temppelin jälleenrakentaminen toistuvat jokaisen kristityn elämässä, joka palaa synnin kahleista ja kapinahenkisyydestä Jumalan luo. Sillä ei ole merkitystä, kuinka kauan olemme olleet poissa; hän on aina valmis antamaan anteeksi meille ja ottamaan meidät takaisin perheeseensä. Hän haluaa osoittaa meille, kuinka voimme rakentaa uudelleen elämämme ja herättää henkiin sydämemme, joka on Pyhän Hengen temppeli. Samoin kuin oli Jerusalemin Temppelin laita, Jumala valvoo elämämme uudistamista ja omistautumista hänen palvelukseensa.

Jumalan vihollisten vastustus Temppelin jälleenrakentamiselle oli samankaltaista kuin sielunvihollisen toimet nykyään. Saatana käyttää Jumalan työtä näennäisesti tekeviä pettämään meitä ja pyrkii tuhoamaan Jumalan suunnitelmat. Esra 4:2 kuvailee Kristusta näennäisesti seuraavien petollisia puheita ja kuinka heidän todellisena tarkoituksenaan on repiä ja särkeä, eikä suinkaan rakentaa. Meidän on oltava varuillamme tuollaisten pettäjien varalta, kohdattava heidät niin kuin israelilaiset ja vältettävä heidän lipevien sanojensa ansoja ja vääriä uskontunnustuksiaan.

EnglishVanhan testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Esran kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries