settings icon
share icon

Ensimmäinen aikakirja

Kirjoittaja: 1. Aikakirjassa ei mainita sen kirjoittajaa. Perinnetiedon mukaan Esra kirjoitti 1. ja 2. Aikakirjan.

Kirjoitusajankohta: 1. Aikakirja kirjoitettiin todennäköisesti vuosien 450 and 425 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: 1. ja 2. Aikakirja käsittelevät pitkälti samoja aiheita kuin 1. ja 2. Samuelin kirja ja 1. ja 2. Kuningasten kirjat. 1. ja 2. Aikakirja keskittyvät tuon ajan pappisasioihin. 1. Aikakirja kirjoitettiin Babylonian vankeusajan jälkeen auttamaan israelilaisia tietämään kuinka palvoa Jumalaa. Sen kuvaukset keskittyvät eteläiseen kuningaskuntaan, Juudan, Benjaminin ja Leevin sukukuntiin. Nämä sukukunnat olivat Jumalalle muita sukukuntia uskollisemmat.

Tärkeimmät jakeet:

1. Aikak. 11:1-2, "Israelilaiset kokoontuivat Hebroniin Daavidin luo ja sanoivat: "Sinä ja me olemme samaa lihaa ja verta. Jo aikaisemmin, silloin kun Saul vielä oli kuninkaana, sinä johdit Israelia sen sotaretkillä. Herra, sinun Jumalasi, on sanonut sinulle: 'Sinä olet kaitseva minun kansaani Israelia, ja sinusta tulee minun kansani Israelin hallitsija.'"

1. Aikak. 21:13, "Daavid vastasi Gadille: "Mikä kauhea valinta! Mutta parasta on jättäytyä Herran käsiin, sillä hänen laupeutensa on suuri. Ihmisten käsiin en tahdo jättäytyä."

1. Aikak. 29:11, "Sinun, Herra, on suuruus ja voima, kunnia, kirkkaus ja valta, sillä sinun on kaikki, mitä on taivaassa ja maan päällä. Sinun on kuninkuus, sinä olet kaikkea muuta korkeammalla."

Lyhyt yhteenveto: 1. Aikakirjan ensimmäisissä yhdeksässä luvussa keskitytään sukuluetteloihin ja listoihin. Niitä löytyy myöhemminkin sieltä täältä 1. Aikakirjasta. Niiden lomassa kerrotaan Daavidin noususta kuninkaaksi ja hänen hallituskaudestaan. Kirja päättyy Davidin pojan Salomonin kruunaukseen Israelin kuninkaaksi. 1. Aikakirjan voisi jäsennellä seuraavasti: luvut1:1-9:23 - sukuluetteloita; luvut 9:24-12:40 - Daavidin nousu kuninkaaksi; luvut 13:1-20:30 - Daavidin hallintokausi.

Ennakoinnit: 1. Aikakirja 16:33 on Daavidin kiitoslaulu, jossa hän viittaa aikakauteen, jolloin Jumala tuomitsee maan. Tämä ennakoi Matteuksen luvun 25 profetiaa, jossa Jeesus kuvailee aikaa, jolloin hän tuomitsee maan. Kymmenen neitsyen ja talentin vertauksissa hän varoittaa, kuinka ilman Kristuksen veren puhdistavaa voimaa olevat joutuvat "pimeyteen". Hän rohkaisee kansaansa olemaan valmiina hänen tuloonsa, jolloin hän erottaa lampaat vuohista tuomion päivänä.

Luvussa 17 kerrataan osittain Daavidin kovenantti ja siinä viitataan Messiaaseen, joka tulisi olemaan Daavidin jälkeläinen. Jakeissa 13-14 kuvataan Poikaa, joka rakentaa temppelin ja pitää valtaistuinta ikiaikoihin saakka. Tämä voi viitata yksin Jeesukseen Kristukseen.

Käytännön sovellutus: 1. Aikakirjan kaltaiset sukuluettelot voivat vaikuttaa meistä ikävystyttäviltä, mutta ne muistuttavat meitä siitä, kuinka Jumala tuntee kaikki lapsensa henkilökohtaisesti, jopa heidän hiustensa lukumäärän (Matt. 10:30). Me voimme lohduttautua sillä, että me ja meidän tekemisemme ovat aina Jumalan mielessä. Koska me kuulumme Kristukselle, nimemme ovat kirjoitetut iankaikkisesti Karitsan elämänkirjaan (Ilm. 13:8).

Jumala on uskollinen seuraajilleen ja pitää antamansa lupaukset. 1. Aikakirjasta luemme Jumalan Daavidille antaman lupauksen täyttymyksen hänen tehdessään Daavidista Israelin kuninkaan (11:1-3). Samoin me voimme olla varmoja, että hän pitää meille antamansa lupaukset. Hän on luvannut siunata seuraajansa, Kristuksen luo katuen tulevat ja hänen sanaansa noudattavat.

Kuuliaisuus tuo siunauksen, tottelemattomuus tuo tuomion. 1. Aikakirjassa samoin kuin 1. ja 2. Samuelin kirjoissa ja 1. ja 2. Kuningasten kirjoissa toistuu sama kaava: synti, parannus, anteeksianto ja Israelin eheyttäminen. Jumala on samoin kärsivällinen meidän kanssamme ja antaa syntimme anteeksi tullessamme hänen luokseen katuen (1. Joh. 1:9). Voimme lohduttautua sillä, että hän kuulee surumieliset rukouksemme, antaa syntimme anteeksi, uudistaa ystävyytensä kanssamme ja ohjaa meidät ilon tielle.

EnglishVanhan testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Ensimmäinen aikakirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries