settings icon
share icon

Aamoksen kirja

Kirjoittaja: Aamos 1:1 kertoo profeetta Aamoksen olleen tämän kirjan kirjoittajan.

Kirjoitusajankohta: Aamos kirjoitettiin todennäköisesti vuosien 760 and 753 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Aamos oli karjankasvattaja ja hedelmien kerääjä Tekoan kylästä Juudasta, kun Jumala kutsui hänet. Hänellä ei ollut koulutusta eikä papillista sukuperää. Aamoksen työkenttänä oli Juudan pohjoinen naapuri, Israel. Hänen viestinsä koostui kansakunnan tulevasta tuhosta ja pakkosiirtolaisuudesta, mutta sitä ei kuunneltu, sillä koskaan Salomonin päivien jälkeen kansalunta ei ollut ollut yhtä menestyksekäs. Aamoksen palvelus ajoittui kuningas Jerobeam toisen hallitessa Israelia ja Ussiaan ollessa Juudan kuninkaana.

Tärkeimmät jakeet:
Aamos 2:4, "Näin sanoo Herra: 'Koska Juuda on tehnyt rikoksen rikoksen jälkeen, en päätöstäni peruuta. He ovat hylänneet minun lakini, eivät ole pitäneet minun käskyjäni. Samat valhejumalat ovat heidät eksyttäneet, joita jo heidän isänsä seurasivat.'"

Aamos 3:7, "Ei Herra Jumala tee mitään ilmoittamatta suunnitelmiaan palvelijoilleen, profeetoille."

Aamos 9:14, "Minä käännän kansani Israelin kohtalon. He rakentavat jälleen hävitetyt kaupunkinsa ja asettuvat niihin asumaan. He istuttavat viinitarhoja ja nauttivat niiden viinin. He istuttavat puutarhoja ja nauttivat niiden hedelmän.

Lyhyt yhteenveto: Aamos näkee kuinka Israelin näennäisen vaurauden ja vallan takana on läpeensä mätä kansakunta. Sen synnit ovat monet: Jumalan Sanan hylkääminen, epäjumalanpalvelus, ahneus, johtohenkilöiden korruptoineisuus ja köyhien sortaminen. Aamos aloittaa uransa langettamalla tuomion kaikille ympäröiville kansoille, omalle kansalleen Juudalle ja Israelille hän julistaa kaikkein ankarimman tuomion. Hänen ilmestyksensä Jumalalta koostuvat kaikki samasta viestistä: tuomion aika on koittanut. Kirja päättyy kansakunnan rippeiden tulevaan korottamiseen.

Ennakoinnit: Aamoksen kirja päättyy lupaukseen kirkkaasta tulevaisuudesta. "Minä istutan heidät maahansa, eikä heitä enää revitä irti maasta, jonka minä olen heille antanut, sanoo Herra, sinun Jumalasi" (9:15). Jumalan Aabrahamille antaman lupauksen lopullinen täyttymys (1. Moos. 12:7; 15:7; 17;8) tapahtuu Kristuksen tuhatvuotisen hallinnon aikana (Joel 2:26, 27). Ilmestyskirjan luku 20 kuvaa Kristuksen tuhatvuotista valtakuntaa maan päällä rauhan ja ilon aikakautena. Tuona aikana uskova Israel ja pakanakristityt elävät ja hallitsevat yhdessä Kristuksen kanssa.

Käytännön sovellutus: Toisinaan ajattelemme olevamme arvottomia. Olemme kenties maanviljelijöitä, tehdastyöläisiä tai töissä kaupassa. Aamosta voitaisiin pitää tällaisena vähäpätöisenä henkilönä. Olihan hän ainoastaan vaatimaton tilallinen Juudeassa. Kukapa häntä kuuntelisi? Selitysten sijaan Aamos totteli ja hänestä tuli Jumalan väkevä äänitorvi muutosten aikaansaamiseksi.

Jumala käyttää hänen kaltaisiaan vaatimattomia henkilöitä kautta Raamatun. Oletpa kuka tai mitä tahansa, Jumala voi käyttää sinuakin. Jumalan käsissä sinustakin voi tulla Aamoksen kaltainen Jumalan palvelija.

English


Vanhan testamentin yleiskatsausAamoksen kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries