settings icon
share icon

Jeremian kirja

Kirjoittaja: Jeremian ensimmäisen luvun ensimmäinen jae kertoo profeetta Jeremian olleen tämän kirjan kirjoittajan.

Kirjoitusajankohta: Jeremian kirja kirjoitettiin vuosien 630 and 580 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Jeremia antaa Juudalle sen viimeiset varoitukset lähestyvästä tuhosta, jos kansakunta ei tee parannusta. Hän kutsuu kansaa takaisin Jumalan luo. Samanaikaisesti Jeremia ymmärtää Juudan tuhon väistämättömyyden epäjumalanpalvonnan ja siveettömyyden tähden.

Tärkeimmät jakeet:
Jeremia 1:5, “Jo ennen kuin sinut äidinkohdussa muovasin, minä valitsin sinut. Jo ennen kuin sinä synnyit maailmaan, minä pyhitin sinut omakseni ja määräsin sinut kansojen profeetaksi.”

Jeremia 17:9, “Petollinen on ihmissydän, paha ja parantumaton vailla vertaa! Kuka sen tuntee?"

Jeremia 29:10-11, "Näin sanoo Herra: Kun Babylonian seitsemänkymmentä vuotta ovat kuluneet, minä otan teidät jälleen huomaani. Minä täytän lupaukseni ja tuon teidät takaisin omaan maahanne. Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon."

Jeremia 52:12-13, ”Viidennen kuun kymmenentenä päivänä, Babylonian kuninkaan Nebukadnessarin hallitessa yhdeksättätoista vuottaan, kuninkaan henkikaartin päällikkö Nebusaradan tuli Jerusalemiin pannakseen täytäntöön hallitsijansa määräykset. Hän poltti Herran temppelin ja kuninkaan palatsin ja kaikki Jerusalemin talot, jokaisen suuren rakennuksen hän sytytti tuleen.”

Lyhyt yhteenveto: Kirjan keskeisin sanoma on Juudan kokema tuomio johtuen sen valloillaan olevasta epäjumalanpalvonnasta (Jeremia 7:30-34; 16:10-13; 22:9; 32:29; 44:2-3). Kuningas Joosia oli kansakunnan viimeinen vanhurskas kuningas ja hänen kuolemansa jälkeen Juuda hylkäsi Jumalan ja hänen käskynsä lähes kokonaan. Jeremia vertaa Juudaa huonomaineiseen naiseen (Jeremia 2:20; 3:1-3). Jumala oli luvannut tuomita epäjumalien palvonnan ankarasti (3. Moos. 26:31-33; 5. Moos. 28:49-68) ja Jeremia varoitti Juudaa tuomion lähestymisestä. Jumala oli pelastanut Juudan turmiolta moneen otteeseen, mutta hänen armollisuutensa oli nyt lopussa. Jeremia kuvaa, kuinka kuningas Nebukadnessar valloitti Juudan ja alisti sen itselleen (Jeremia 24:1). Juudan kapinoidessa edelleen, Jumala tuotti Nebukadnessarin ja Babylonian armeijan takaisin tuhoamaan ja raunioittamaan Juudan ja Jerusalemin (luku 52). Jopa tämän mitä ankarimman rangaistuksen keskellä, Jumala lupasi Juudan ennalleenpalauttamisen Jumalan sille lupaamaan maahan (Jer. 29:10).

Ennakoinnit: Jeremia 23:5-6 on ennustus tulevasta Messiaasta, Jeesuksesta Kristuksesta. Profeetta kuvailee häntä Daavidin suvun Vanhurskaana Versona (jae 5, vertaa Matteus 1), viisaasti ja oikeudenmukaisesti hallitsevana Kuninkaana (jae 5, vertaa Ilm. 11:15). Kyseessä on Kristus, jonka Israel eräänä päivänä tunnustaa oikeaksi Messiaakseen, joka pelastaa valittunsa (jae 6, vertaa Room. 11:26).

Käytännön sovellutus: Profeetta Jeremiaan sanoma oli vaikea tuoda kansalle julki. Jeremia rakasti Juudaa, mutta hän rakasti Jumalaa enemmän. Jeremia oli kuuliainen Jumalalle ja ilmoitti tuskaillen viestinsä tuomiosta omalle kansalleen. Jeremia toivoi ja rukoili Jumalan olevan armollinen Juudalle, mutta hän myös luotti Jumalan olevan hyvä ja oikeudenmukainen. Samoin meidän pitää totella Jumalaa, jopa silloin kun se on vaikeaa, ja ymmärtää kuinka Jumalan tahto on meidän tahtoamme tärkeämpi. Meidän on luotettava Jumalaan siinä, että hän äärettömässä viisaudessaan ja täydellisen suunnitelmansa mukaisesti antaa meille tapahtua sen, mikä on parasta elämällemme (Room. 8:28).

English


Vanhan testamentin yleiskatsausJeremian kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries