settings icon
share icon

Psalmien kirja

Kirjoittaja: 73:ssa psalmissa Daavid on nimetty kirjoittajaksi. Daavidin persoonallisuus käy ilmi monissa psalmeissa. Vaikka on selvää, että Daavid kirjoitti monet psalmeista, hän ei missään tapauksessa ollut niiden kaikkien kirjoittaja. Kaksi psalmeista (72 ja 127) ovat Salomonin, Daavidin pojan ja seuraajan, kirjoittamat. Psalmin 90 kirjoittajaksi mainitaan Mooses. 12 psalmin ryhmän, (50) ja (73—83), sanotaan olevan Aasafin perheen kirjoittama. Korahin pojat kirjoittivat 11 psalmia (42, 44-49, 84-85, 87-88). Heeman kirjoitti psalmin 88 ja esrahilainen Eetan kirjoitti psalmin 89. Moosesta, Daavidia ja Salomonia lukuun ottamatta, kaikki muut psalmien kirjoittajat olivat pappeja tai leeviläisiä, jotka olivat vastuussa Temppelin musiikista Daavidin vallan aikana. Viidelläkymmenellä psalmilla ei ole nimettyä kirjoittajaa.

Kirjoitusajankohta: Psalmien kirjoittajien ja aiheiden tutkiminen osoittaa, että niitä kirjoitettiin useamman vuosisadan aikana. Mooseksen rukous (90) on todennäköisesti kaikkein vanhin psalmi ja siinä verrataan ihmisen heiveröisyyttä iankaikkiseen Jumalaan. Psalmi 137 on ilmeisesti viimeisin kirjoitettu psalmi. Se on suruvirsi, joka kirjoitettiin heprealaisten ollessa Babylonian pakkosiirtolaisuudessa noin 586-538 eKr.

On selvää, että 150 psalmia kirjoitettiin monien kirjoittajien toimesta noin tuhat vuotta pitkän ajanjakson aikana. Joku tuntematon toimittaja kokosi ne yhteen niiden nykymuodossa hieman vuonna 537 eKr. päättyneen pakkosiirtolaisuuden jälkeen.

Kirjan tarkoitus: Psalmien kirja on Raamatun pisin kirja ja se koostuu 150 yksittäisestä psalmista. Se on myös yksi kaikkein monimuotoisimmista Raamatun kirjoista ja siinä käsitellään Jumalaa, luomista, sotaa, jumalanpalvelusta, viisautta, syntiä, pahuutta, tuomiota, oikeudenmukaisuutta ja Messiaan ilmestymistä.

Tärkeimmät jakeet:

Psalmi 19:2 “Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaankansi kertoo hänen teoistaan.”

Psalmi 22:17-19, "Koirien lauma saartaa minut, minut ympäröi vihamiesten piiri. Käteni ja jalkani ovat runnellut, ruumiini luut näkyvät kaikki. Ilkkuen he katsovat minuun, jakavat vaatteeni keskenään ja heittävät puvustani arpaa."

Psalmi 23:1, "Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu."

Psalmi 29:1-2, "Antakaa Herralle kunnia, te jumalolennot, tunnustakaa Herran kunnia ja voima! Tunnustakaa hänen nimensä kunnia! Kumartukaa hänen pyhän kirkkautensa eteen!"

Psalmi 51:10, "Jumala, luo minuun puhdas sydän ja uudista minut, anna vahva henki."

Psalmi 119:1-2, "Onnellisia ovat ne, joiden vaellus on nuhteetonta, ne, jotka seuraavat Herran lakia. Onnellisia ne, jotka pitävät hänen liittonsa ja koko sydämestään kysyvät hänen tahtoaan."

Lyhyt yhteenveto: Psalmit ovat kokoelma rukouksia, runoja ja veisuja, jotka keskittävät kuulijan ajatukset Jumalan ylistämiseen ja palvomiseen. Muinaisessa Israelissa osaa Psalmeista käytettiin virsikirjana jumalanpalveluksessa. Kirjan nimi viittaa sen musiikilliseen perinteeseen. Nimi tulee kreikankielisestä sanasta, joka tarkoittaa "instrumentin säestyksellä laulettavaa laulua."

Ennakoinnit: Jumalan kansalleen valmistama Pelastaja on usein Psalmeissa toistuva aihe. Messiasta koskevat ennustukset ovat lukuisia. Psalmi 2:1-12 kuvaa Messiaan voitokkaana ja kuningaskuntansa hallitsijana. Psalmissa16:8-11 ennustetaan hänen kuolemansa ja ylösnousemuksensa. Psalmi 22 esittää meille ristillä kärsivän Pelastajan ja kuvailee monia ristiinnaulitsemiseen liittyviä yksityiskohtia, jotka kaikki täyttyivät kirjaimellisesti. Messias ja hänen morsiamensa esitellään Psalmissa 45:6-7 ja Psalmit 72:6-17, 89:3-37, 110:1-7 ja 132:12-18 kuvailevat puolestaan hänen hallintansa loistokkuutta ja laajuutta.

Käytännön sovellutus: Yksi Hengellä tai Jumalan Sanalla täyttymisen seurauksista on laulaminen. Psalmit toimivat varhaisseurakunnan virsikirjana.

Jumala on yksi ja sama kaikissa psalmeissa. Me reagoimme häneen eri tavoin riippuen kustakin elämäntilanteestamme. Psalmisti toteaa meidän palvelevan ihmeellistä Jumalaa, joka on kaiken ihmiskunnan kokeman yläpuolella, mutta samalla meitä lähellä päivittäisessä elämässämme.

Voimme tuoda tunteemme Jumalalle riippumatta niiden laadusta ja luottaa siihen, että hän kuulee ja ymmärtää meitä. Psalmien kirjoittaja opettaa meille kaikkein syvällisimmän rukouksen olevan sen, jonka huokaamme Jumalalle ollessamme elämän vaikeuksien kurimuksessa.

EnglishVanhan testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Psalmien kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries