settings icon
share icon

Ensimmäinen kuninkaiden kirja

Kirjoittaja: 1. Kuningasten kirjassa ei mainita sen kirjoittajaa. Profeetta Jeremiaan uskotaan kirjoittaneen sen.

Kirjoitusajankohta: 1. Aikakirja kirjoitettiin todennäköisesti vuosien 560 and 425 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Tämä kirja on jatkoa 1. ja 2. Samuelin kirjalle ja alkaa kuvauksella Salomonin noususta kuninkaaksi Daavidin kuoleman jälkeen. Tämän kuvauksen alussa kuningaskunta on yhtenäinen , mutta jakautuu myöhemmin kahteen osaan, jotka tunnetaan Juudean ja Israelin kuningaskuntina. Heprealaisessa Raamatussa 1. ja 2. Kuningasten kirjat on yhdistetty yhdeksi kirjaksi.

Tärkeimmät jakeet:

1. Kun. 1:30, "Minä toteutan nyt sen, minkä olen sinulle Herran, Israelin Jumalan, nimeen vannonut. Totisesti, pojastasi Salomosta tulee kuningas ja hän saa istua minun jälkeeni valtaistuimella."

1. Kun. 9:3, "Herra sanoi hänelle: "Minä kuulin nöyrän rukouksesi, jonka osoitit minulle. Minä olen pyhittänyt rakentamasi temppelin ja tehnyt siitä nimelleni ikuisen asuinsijan. Se on alati oleva silmissäni ja sydäntäni lähellä."

1. Kun. 12:16, "Kun israelilaiset näkivät, että kuningas ei välittänyt heidän pyynnöstään, he sanoivat hänelle näin: Mitä meillä on tekemistä Daavidin kanssa? Vieras on meille Iisain poika. Palatkaa majoillenne, Israelin miehet! Pidä itse huoli asioistasi, Daavidin suku! Niin israelilaiset palasivat kotiinsa.

1. Kun. 12:28, "Kuningas mietti tätä ja teetti sitten kaksi kultaista sonnipatsasta. Hän sanoi kansalleen: "Turha teidän on käydä Jerusalemissa saakka. Tässä, Israel, on Jumalasi, joka toi sinut Egyptin maasta!"

1. Kun. 17:1, "Elia, joka oli kotoisin Gileadin Tisbestä, ennusti Ahabille: "Niin totta kuin Herra, Israelin Jumala, elää, hän, jota minä palvelen: näinä vuosina ei tule kastetta eikä sadetta muutoin kuin minun sanani voimasta."

Lyhyt yhteenveto: 1. Kuninkaiden kirja alkaa Salomonista ja päättyy Eliakseen. Näiden kahden eroavaisuudet kuvastavat, mitä tuona aikana tapahtui. Salomon syntyi Daavidin ja Batseban välisen palatsiskandaalin seurauksena. Isänsä tavoin Salomon oli heikkona naisiin ja lopulta se koitui hänen turmiokseen. Aluksi Salomon toimi hyvin, rukoillen viisautta ja rakensi Jumalalle temppelin seitsemässä vuodessa. Sen jälkeen hän kuitenkin käytti 13 vuotta rakentaessaan itselleen palatsin. Hän hankki paljon vaimoja, jotka saattoivat hänet palvomaan heidän vääriä jumaliaan ja siten johdattivat hänet pois Jumalan luota. Salomonin kuoleman jälkeen Israelia hallitsi joukko kuninkaita, yksi toisensa perään. Useimmat heistä olivat pahoja ja epäjumalanpalvelijoita. Tämän seurauksena kansakunta joutui pois Jumalan luota ja edes Eliaan saarnaus ei saanut heitä palaamaan. Yksi pahimmista kuninkaista oli Aahab ja hänen kuningattarensa Jesebel, joiden aikana Baalin palvonta nousi uusiin korkeuksiin Israelissa. Elias yritti saada israelilaiset takaisin palvomaan Jehovaa, jopa haastaen Baalin papit kaksintaisteluun Karmelin vuorella. Jumala tietysti voitti. Tämä saattoi kuningatar Jesebelin vihasta sokeaksi. Hän määräsi Eliaan tapettavaksi, jonka johdosta Elias pakeni ja piiloutui erämaahan. Hän oli masentunut ja nääntynyt sanoen, "Salli minun kuolla". Mutta Jumala lähetti ruokaa ja rohkaisi profeettaa ja puhui hänelle "hiljaisella, rauhoittavalla äänellä" ja siten pelasti hänen henkensä tulevaisuuden työtä varten.

Ennakoinnit: Jerusalemin temppeli, jonka Kaikkein Pyhimmässä osassa Jumalan Henki asui, oli ennakkokuvaus uskovista, joissa Pyhä Henki asuu heidän pelastushetkestään saakka. Samoin kuin israelilaisten oli hylättävä epäjumalanpalvelus, samoin meidän on karistettava elämästämme kaikki sellainen, joka erottaa meitä Jumalasta. Me olemme hänen kansansa, elävän Jumalan temppeli. 2. Kor. 6:16 kertoo meille, "Miten jumalien kuvat soveltuvat Jumalan temppeliin? Mehän olemme elävän Jumalan temppeli, niin kuin Jumala on sanonut: -- Minä asetun heidän keskelleen ja vaellan heidän mukanaan. Minä olen oleva heidän Jumalansa ja he minun kansani.

Profeetta Elias oli Kristuksen ja Uuden testamentin apostolien edelläkävijä. Jumalan avulla Elias suoritti ihmetekoja todistaakseen olevansa oikea Jumalan mies. Hän herätti eloon leskivaimon pojan Sarpatissa saaden lesken huudahtamaan, "Nyt minä tiedän, että sinä olet Jumalan mies. Se, mitä sinä puhut, on todella Herran sanaa." Samoin Uudessa testamentissa Jumalan miehet julistivat Jumalan sanaa hänen voimallaan. Jeesus ei herättänyt ainoastaan Lasarusta kuolleista, vaan myös Naanin lesken pojan (Luuk. 7:14-15) ja Jairuksen tyttären (Luuk. 8:52-56). Apostoli Pietari herätti Dorkaksen kuolleista (Ap. t. 9:40) and Paavali Eutykuksen (Ap. t. 20:9-12).

Käytännön sovellutus: 1. Kuninkaitten kirja tarjoaa hyvän opetuksen uskoville. Siinä meitä varoitetaan huonoista seurakumppaneista ja puolison valinnasta. Salomonin tavoin ulkomaisia vaimoja naineet Israelin kuninkaat altistuttivat itsensä ja kansansa pahoille voimille ja pahuudelle. Meidän Kristukseen uskovien on syytä olla varuillamme sen suhteen, kenet valitsemme ystäviksemme, liikekumppaneiksemme ja puolisoksemme. ”Älkää eksykö! ’Huono seura hyvät tavat turmelee’” (1. Kor. 15:33).

Eliaan erämaan kokemukset antavat meille hyvän oppitunnin. Hänen uskomattoman voittonsa jälkeen 450 Baalin papista Karmelin vuorella, hänen ilonsa muuttui murheeksi, kun Jesebel yritti tavoittaa hänet tappaakseen ja hänen oli paettava henkensä edestä. Monesti suuria ilontunteita seuraavat pettymykset, masentuneisuus ja pelko. Meidän on oltava varuillamme kristillisessä elämässämme tämän suhteen. Jumala on kuitenkin uskollinen, eikä koskaan hylkää meitä. Sama hiljainen ja rauhallinen ääni, joka rohkaisi Eliasta, rohkaisee myös meitä.

EnglishVanhan testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Ensimmäinen kuninkaiden kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries