settings icon
share icon

Haggain kirja

Kirjoittaja: Haggai 1:1 kertoo profeetta Haggain olleen tämän kirjan kirjoittajan.

Kirjoitusajankohta: Haggain kirja kirjoitettiin noin vuonna 520 eKr.

Kirjan tarkoitus: Haggai haastoi Jumalan kansan tarkistelemaan elämänsä tärkeysjärjestyksiä. Hän kehotti heitä kunnioittamaan ja palvomaan Jumalaa rakentamalla uudelleen Temppelin huolimatta paikallisen väestön ja viranomaisten vastustuksesta. Haggai rohkaisi heitä työhön, vaikka tämä Temppeli ei olisikaan yhtä upea kuin Salomonin rakennuttama Temppeli. Hän halusi heidän kääntyvän paheellisilta teiltään ja luottamaan Jumalan kaikkivaltaiseen voimaan. Haggain kirja muistuttaa meitä Jumalan kansan vaikeuksista noina aikoina ja kuinka he rohkeasti päättivät luottaa Jumalaan ja kuinka Jumala täytti heidän tarpeensa.

Tärkeimmät jakeet:
Haggai 1:4, "Onko teidän itsenne aika asua ylellisissä taloissa, kun minun huoneeni on raunioina?"

Haggai 1:5-7, "Näin sanoo nyt Herra Sebaot: Katsokaa, miten teidän on käynyt: Te kylvätte paljon mutta leikkaatte vähän. Te syötte, mutta jäätte nälkäisiksi, te juotte, mutta janonne ei sammu. Te puette vaatteet yllenne, mutta teidän ei tule lämmin. Ja palkkalaisen ansio hupenee, kuin hänellä olisi reikä kukkarossa."

Haggai 2:9, "Tämän temppelin loisto on oleva suurempi kuin entisen, sanoo Herra Sebaot. Tälle paikalle minä annan rauhan ja menestyksen, sanoo Herra Sebaot."

Lyhyt yhteenveto: Laittaako Jumalan kansa asiansa tärkeysjärjestykseen, ovatko he rohkeita ja toimivatko he Jumalan lupausten mukaisesti? Jumala halusi varoittaa heitä kuuntelemaan sanojaan. Hän ei ainoastaan varoittanut heitä, vaan palvelijansa Haggain välityksellä antoi heille lupauksia motivoidakseen heitä seuraamaan itseään. Koska Jumalan kansan asiat eivät olleet oikeassa tärkeysjärjestyksessä ja Jumala ei ollut etusijalla heidän elämässään, Juuda joutui Babylonian pakkosiirtolaisuuteen. Vastauksena Danielin rukoukseen ja lupaustensa mukaisesti Jumala ohjasi Persian kuningasta Cyrusta (Kyyros) sallimaan juutalaisten paluun Jerusalemiin. Joukko juutalaisia palasi maahansa suurella ilolla, he laittoivat Jumalan etusijalle elämässään, palvoivat häntä ja alkoivat rakentaa Jerusalemin Temppeliä ilman Palestiinassa asuvien apua. Paikalliset asukkaat ja persialainen paikallishallinto vastustivat heitä noin 15 vuoden ajan.

Ennakoinnit: Kuten monet muutkin pienet profeetat, Haggain kirja päättyy lupauksiin ennalleen saattamisesta ja siunauksista. Viimeisessä jakeessa, Haggai 2:23, Jumala käyttää erityistä messiaanista nimeä viitatessaan Serubbabeliin, "minun palvelijaani" (vertaa 2. Samuel 3:18; 1. Kun. 11:34; Jes. 42:1–9; Hes. 37:24,25). Kautta Haggain kirjan Jumala lupaa tehdä Serubbabelistä ikään kuin sinettisormuksen, joka on kunnian ja päätösvallan esikuva, kuten kuninkaan valtikka, ja jota käytetään sinetöimään kirjeitä ja julistuksia. Serubbabel, kuten Jumalan sinettisormus, kuvaa Daavidin sukua ja messiaanisen sukulinjan jatkumista pakkosiirtolaisuuden keskeytyksen jälkeen. Serubbabelin myötä Daavidin kuninkaallinen suku palautui valtaistuimelle ja myöhemmin se saavuttaisi lopullisen täyttymyksen Kristuksen hallinnan alla. Serubbabel on mainittu Kristuksen sukuluettelossa sekä Joosefin (Matt. 1:12) että Marian puolelta (Luuk. 3:27).

Käytännön sovellutus: Haggain kirjassa käsitellään ongelmia, joita kohtaamme nykyaikanakin. Haggai kehottaa meitä: 1) tarkastelemaan elämämme tärkeysjärjestyksiä tiedostaaksemme, onko oma mielihyvämme tärkeämpää kuin Jumalan työn tekeminen; 2) luopumaan tappiomielialasta, kun kohtaamme vastoinkäymisiä; 3) tunnustamaan epäonnistumisemme ja elämään puhtaasti Jumalan edessä; 4) olemaan rohkeita Jumalan puolesta, koska hän vakuuttaa olevansa aina meidän kanssamme ja hallitsevansa kaikkia tapahtumia; ja 5) luottamaan Jumalaan tietäen, että hän siunaa meitä runsaasti palvellessamme häntä.

EnglishVanhan testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Haggain kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries