settings icon
share icon

Laulujen laulu

Kirjoittaja: Ensimmäisen jakeen mukaan Salomon kirjoitti Laulujen laulun. Tämä laulu on yksi 1,005 laulusta, jotka Salomon kirjoitti (1. Kun. 4:32). Nimi Laulujen laulu on superlatiivi, joka tarkoittaa sen olevan kaikkien paras.

Kirjoitusajankohta: Salomon todennäköisesti kirjoitti tämän laulun hallintonsa alkuvaiheessa. Sen vuoksi se voidaan ajoittaa noin vuodelle 965 eKr.

Kirjan tarkoitus: Laulujen laulu on runo, jossa ylistetään aviomiehen ja vaimon välistä rakkautta. Runon mukaan avioliitto on Jumalan suunnittelema. Mies ja nainen elävät yhdessä avioliiton puitteissa, rakastaen toisiaan hengellisesti, tunteellisesti ja fyysisesti.

Tässä kirjassa hyökätään kahta opetusta vastaan: asketismi (mielihyvästä kieltäytyminen) ja hedonismi (vain mielihyvä ja nautinto ovat tärkeitä elämässä). Laulujen laulun kuvailema avioliitto on esimerkki huolenpidosta, omistautuneisuudesta ja ilosta.

Tärkeimmät jakeet:

Laulujen laulu 2:7; 3:5; 8:4 “...älkää häiritkö rakkauttamme, älkää häiritkö, ennen kuin itse haluamme herätä!”

Laulujen laulu 5:1, "...Syökää, ystävät! Juokaa ja juopukaa, rakastavaiset!"

Laulujen laulu 8:6-7, "Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela. Sen hehku on tulen hehkua, sen liekki on Herran liekki. Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan. Jos joku tarjoaisi talot ja tavarat rakkauden hinnaksi, hän saisi vain toisten pilkan."

Lyhyt yhteenveto: Runo on rakennettu aviomiehen (kuningas) ja hänen vaimonsa (Sulamin neito) väliseksi vuoropuheluksi. Kirja voidaan jakaa kolmeen osaan: seurustelu (1:1 - 3:5); häät (3:6 - 5:1); ja kypsyvä avioliitto (5:2 - 8:14).

Laulu alkaa ennen häitä, kun morsian kertoo kaipuustaan olla rakkaansa kanssa ja unelmoi tulevista hellistä halauksista. Häntä neuvotaan antamaan rakkauden kehittyä luonnollisesti, omana aikanaan. Kuningas ihannoi Sulamin neidon kauneutta ja saa hänet unohtamaan epävarmuutensa ulkonäöstään. Sulamin neito näkee unen, jossa hän menettää Salomonin ja etsii häntä kaikkialta kaupungista. Kaupungin vartijoiden avustuksella hän löytää rakkaansa ja tarrautuu häneen vieden hänet turvaan. Herätessään hän toistaa itselleen, että rakkautta ei saa pakottaa.

Hääyönään aviomies taas kerran ylistää vaimonsa kauneutta hyvin kuvainnollisilla sanoilla ja hänen vaimonsa kannustaa puolisoaan ottamaan kaiken, mitä hänellä on tarjottavanaan. He rakastelevat ja Jumala siunaa heidän liittonsa.

Kun avioliitto ikääntyy, aviomies ja hänen puolisonsa kokevat vaikeuksia, joita kuvataan toisella unella. Tässä unessa Sulamin neito moittii miestään, joka lähtee pois. Syyllisyyden vaivaamana hän etsii miestään kaupungista, mutta auttamisen sijaan vartijat pieksevät hänet. Tämä kuvaa vaimon syyttävää omaatuntoa. Lopuksi kaikki kääntyy parhain päin, kun rakastavaiset löytävät toisensa ja sopivat keskenään.

Laulun lopussa aviomies ja vaimo ovat itsevarmoja rakkaudestaan ja laulavat ikuisesta rakkaudesta ja halustaan olla toistensa kanssa.

Ennakoinnit: Joidenkin raamatuntulkitsijoiden mukaan Laulujen laulu on tarkka kuvaus Kristuksesta ja hänen seurakunnastaan. Kristus on kuningas ja seurakunnalla on Sulamin neidon rooli. Vaikka me uskomme, että kirja pitäisi tulkita kirjaimellisena avioliiton kuvauksena, on siinä sellaisia kohtia, jotka ennakoivat seurakunnan ja hänen kuninkaansa Herran Jeesuksen välistä suhdetta. Laulujen laulu 2:4 kuvailee jokaisen Jeesuksen löytämän ja ostaman uskovan kokemuksia. Me olemme suuren hengellisen rikkauden ja rakkauden peittämiä. Luvun kaksi jae 16 kuuluu: "Rakkaani on minun ja minä olen hänen, liljojen keskellä on hänen laidunmaansa." Tämä kuvaus ei koske ainoastaan kristityn turvaa Kristuksessa (Joh. 10:28-29), vaan se voidaan ymmärtää myös kuvaukseksi Hyvästä Paimenesta, joka tuntee lampaansa ja uhraa henkensä heidän edestään (Joh. 10:11). Hänen ansiostaan emme ole enää synnin tahraamia, vaan ne on pesty pois hänen veressään (Laul. 4:7; Ef. 5:27).

Käytännön sovellutus: Nykyajan maailma on hämillään avioliiton tarkoituksesta. Avioerojen suuri määrä ja yritykset määritellä avioliitto uudestaan ovat jyrkässä ristiriidassa Laulujen laulun kanssa. Raamatullisen runoilijan mukaan avioliittoa on juhlittava, siitä on nautittava ja sitä on kunnioitettava. Tämä kirja antaa käytännön neuvoja avioliittojemme vahvistamiseksi:

1) Arvosta puolisoasi hänen ansaitsemallaan tavalla. Opi tuntemaan hänet läpikotaisin.
2) Rohkaisut ja kehut vahventavat avioliittoa moitteiden sijaan.
3) Nauttikaa toinen toisistanne. Suunnitelkaa yhteisiä rientoja. Antakaa mielikuvituksenne olla valloillaan ja olkaa leikkisiä toistenne kanssa. Iloitkaa Jumalan antamasta aviollisesta rakkaudesta.
4) Pyri parhaasi mukaan vakuuttamaan puolisoasi suuresta rakkaudestasi. Uudistakaa lupauksenne, ratkaiskaa ongelmanne, älkääkä hyväksykö avioero vaihtoehtona. Jumala haluaa teidän molempien elävän rauhaisasti ja rakkaudessa.

English


Vanhan testamentin yleiskatsausLaulujen laulu
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries