settings icon
share icon

Gammeltestamentlig Oversigt

Det gamle testamente er inddelt i fem dele: Pentateuken (fra 1. Mosebog til 5. Mosebog), de historiske bøger (fra Josvabogen til Esthers Bog), de poetiske bøger (fra Jobs Bog til Højsangen), de store profeter (fra Esajas' Bog til Daniels Bog), og de mindre profeter (fra Hoseas' Bog til Malakias' Bog). Det gamle testamente blev skrevet fra ca. 1400 f.Kr. til ca. 400 f.Kr. Det gamle testamente blev primært skrevet på hebraisk, med et par få sektioner skrevet på aramæisk (hvilket essentielt set er en variation af hebraisk).

Det gamle testamente beskæftiger sig primært med forholdet mellem Gud og nationen Israel. Pentateuken beskæftiger sig med skabelsen af Israel og Guds etablering af et pagts-forhold til Israel. De historiske bøger beretter om Israels historie, dets sejre og succeser, samt dets nederlag og fejl. De poetiske bøger giver os et mere fortroligt indblik i Guds forhold til Israel og længsel efter, at Israel måtte tilbede og adlyde Ham. De profetiske bøger er Guds kald til Israel om at omvende sig fra dets afgudsdyrkelse og utroskab, og vende tilbage til et forhold i lydighed og åndelig troskab.

Måske ville en bedre titel være det første testamente. Ordet "gamle" giver ofte et indtryk af, at noget er "forældet" eller "ikke-relevant." Det kunne ikke være mere forkert. Det er det værd at få en oversigt over det gamle testamente, og det er et åndeligt berigende foretagende. Nedenunder er der links til opsummeringer af de forskellige bøger i det gamle testamente. Vi håber oprigtigt, at du oplever, at vores oversigt over det gamle testamente gavner dig i din vandring med Kristus.

English

1. Mosebog

2. Mosebog

3. Mosebog

4. Mosebog

5. Mosebog

Josvabogen

Dommerbogen

Ruths bog

1. Samuelsbog

2. Samuelsbog

1. Kongebog

2. Kongebog

1. Krønikebog

2. Krønikebog

Ezras bog

Nehemias' bog

Esters bog

Jobs bog

Salmernes bog

Ordsprogenes bog

Prædikerens bog

Højsangen

Esajas' bog

Jeremias' bog

Klagesangene

Daniels bog

Hoseas' bog

Joels bog

Amos' bog

Obadias' bog

Jonas' bog

Mikas bog

Nahums bog

Habakkuks bog

Sefanias' bog

Haggajs bog

Zakarias' bog

Malakias' bogBibeloversigt

Nytestamentlig OversigtVend tilbage til den danske hjemmeside

Gammeltestamentlig Oversigt
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries