settings icon
share icon

Amos' bog

Forfatter: Amos' bog 1:1 identificerer profeten Amos som værende forfatter til Amos' bog.

Forfattetidspunkt: Amos' bog blev sandsynligvis skrevet imellem år 760 f.Kr. og 753 f.Kr.

Formålet med skriftet: Amos er, da Gud kalder ham, en hyrde og frugtplukker fra den judæiske landsby Tekoa, selvom han mangler en uddannelse eller en præstelig baggrund. Amos' opgave var rettet mod sin nabo mod nord, Israel. Hans budskaber om forestående dom og fangenskab for nationen pga. dens synd, var dog meget upopulært og gik upåagtet hen, da Israel ikke havde haft så gode dage som de nu havde, siden dengang Salomon var konge. Amos' tjeneste sker samtidigt med, at Jeroboam den 2. regerer over Israel, og Uzzija regerer over Juda.

Nøglevers: Amos' bog 2:4, "Dette siger Herren: På grund af Judas tre forbrydelser, ja fire, opgiver jeg ikke min beslutning. De forkastede Herrens lov og holdt ikke hans bud; de løgneguder, som deres fædre fulgte, førte dem vild."

Amos' bog 3:7, "Nej, Gud Herren gør ikke noget, førend han har åbenbaret sine planer for sine tjenere, profeterne."

Amos' bog 9:14, "Jeg vender mit folk Israels skæbne, de skal genopbygge de forladte byer og bo i dem, de skal plante vingårde og drikke vinen, de skal anlægge haver og spise frugten."

Kort opsummering: Amos genkender, at selvom nationen har rigdom og magt udadtil, så er den indadtil korrupt til det allerinderste. Amos revser folket for mange forskellige slags synder: at de negligerer Guds Ord, afgudsdyrkelse, hedenskab, grådighed, korrupt lederskab og undertrykkelse af de fattige. Amos begynder med at udtale en dom over de omkringliggende lande, derefter over sit eget land, Juda, og til sidst udtales den hårdeste dom over Israel. Hans syner fra Gud åbenbarer det samme, klare budskab: dommen er nær. Bogen slutter ved, at Gud giver løfter til Amos om genoprettelse af den rest, der vil være tilbage.

Foregribelser: Amos' bog slutter med et herligt løfte for fremtiden. "Jeg planter dem på deres jord, og de skal aldrig mere rykkes op fra den jord, jeg har givet dem, siger Herren din Gud" (9:15; der tales her om Israel). Den ultimative opfyldelse af de landeløfter, som Gud gav til Abraham (1. Mos. 12:7; 15:7; 17:8) vil ske under Kristi tusindårige regeringstid på jorden (se Joel 2:26, 27). Johannes' Åbenbaring 20 beskriver Kristi 1000-årige regeringstid på jorden, som vil være en tid med fred og glæde under Frelserens egen, fuldkomne tid som regent. På den tid vil det troende Israel og de kristne af hedensk afstamning være samlet som Menighed, og vil leve og regere med Kristus.

Praktisk anvendelighed: Nogle gange tænker vi, at vi kun er "blot en"! Blot en sælger, bondemand eller hjemmegående hustru. Amos ville have blevet regnet for en "blot en." Han var ikke en profet eller præst, eller søn af nogen af delene. Han var blot en hyrde, en lille forretningsmand i Juda. Hvem ville lytte til ham? Men i stedet for at komme med undskyldninger, adlød Amos og blev Guds mægtige stemme til forandring.

Gud har brugt "bare en'ere," såsom hyrder, tømrere, og fiskere igennem hele Bibelen. Uanset hvad du er i dette liv, så kan Gud bruge dig. Amos var ikke noget særligt. Han var en "bare en." "Bare en" tjener for Gud. Det er godt at være Guds "bare en."

English


Gammeltestamentlig Oversigt

Bibeloversigt


Vend tilbage til den danske hjemmeside

Amos' bog
Del denne side: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries