settings icon
share icon

Toinen kirje Timoteukselle

Kirjoittaja: 2. Tim. 1:1 nimeää apostoli Paavalin sen kirjoittajaksi.

Kirjoitusajankohta: Toinen kirje Timoteukselle oli kirjoitettu noin vuonna 67 jKr. juuri ennen Paavalin kuolemaa.

Kirjeen tarkoitus: Paavali oli toista kertaa vangittuna Roomassa ja hän tunsi olonsa yksinäiseksi ja hylätyksi. Hän ymmärsi maallisen elämänsä lähestyvän loppuaan. Näin ollen toinen kirje Timoteukselle oli Paavalin viimeinen viesti ystävilleen. Hän ei ollut kiinnostunut omista elinolosuhteistaan, vaan oli huolissaan seurakuntien ja erityisesti Timoteuksen tilasta. Paavali halusi viimeisillä sanoillaan rohkaista Timoteusta ja kaikkia muita uskovia pysymään vahvoina uskossa (2. Tim. 3:14) ja julistamaan Jeesuksen Kristuksen evankeliumia (2. Tim. 4:2).

Tärkeimmät jakeet:
2. Tim. 1:7, “Eihän Jumala ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja terveen harkinnan hengen.”

2. Tim. 3:16-17: “Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Näin Jumalan ihmisestä tulee täydellinen ja kaikkeen hyvään kykenevä.”

2. Tim. 4:2, “Julista sanaa, astu esiin sopivaan ja sopimattomaan aikaan, nuhtele, moiti ja kehota, aina kärsivällisesti opettaen.”

2. Tim. 4:7-8, "Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. Minua odottaa nyt vanhurskauden seppele, jonka Herra, oikeudenmukainen tuomari, on antava minulle tulemisensa päivänä, eikä vain minulle vaan kaikille, jotka hartaasti odottavat hänen ilmestymistään."

Lyhyt yhteenveto: Paavali kehotti Timoteusta pysymään intohimoisena Kristuksen lähettiläänä ja olemaan uskollinen oikealle opille (2. Tim. 1:1-2, 13-14). Hän muistutti Timoteusta välttämään epäpyhiä opetuksia ja elämää ja pakenemaan kaikkea moraalitonta (2. Tim. 2:14-26). Lopun aikoina uskovia kohtaa ankara vaino ja kristillisyydestä luopuminen (2. Tim. 3:1-17). Paavali päätti kirjeensä pyytämällä uskovia kestämään loppuun saakka ja kilpailemaan hyvän kristillisen kilpailun (2. Tim. 4:1-8).

Erityispiirteet: Paavali oli niin suuresti huolissaan väärien opettajien vaikutusvallasta, että hän käytti kertomusta Moosesta vastustaneista egyptiläisistä noidista varoittaessaan Timoteusta (2. Moos. 7:11, 22; 8:7, 18, 19; 9:11). Vaikka heidän nimiään ei ole mainittu Vanhassa testamentissa, perinnetiedon mukaan he panivat alulle kultaisen vasikan valmistamisen ja joutuivat surmatuiksi yhdessä muiden epäjumalanpalvelijoiden kanssa (2. Moos. 32). Paavali ennustaa saman kohtalon Kristuksen totuuden vastustajille ja kuinka heidän järjettömyytensä paljastuu lopulta kaikille (2. Tim. 3:9).

Käytännön sovellutus: Kristillisessä elämässä on helppo joutua sivuraiteelle. Meidän on pidettävä silmämme maalinauhassa ja meitä taivaassa odottavasta Jeesuksen Kristuksen antamasta palkkiosta (2. Tim. 4:8). Meidän on kaikin mahdollisin tavoin vältettävä vääriä opetuksia ja jumalatonta elämää. Tämä onnistuu ainoastaan Jumalan Sanaan perustuvalla opetuksella ja hylkäämällä tiukasti kaikki epäraamatulliset opetukset.

EnglishUuden testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Toinen kirje Timoteukselle
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries