settings icon
share icon

Ensimmäinen Pietarin kirje

Kirjoittaja: 1. Piet. 1:1 nimeää apostoli Pietarin sen kirjoittajaksi.

Kirjoitusajankohta: Ensimmäinen Pietarin kirje kirjoitettiin todennäköisimmin 60-65 jKr.

Kirjeen tarkoitus: Pietari osoittaa kirjeensä kaikkialle silloiseen maailmaan levinneille uskoville, jotka olivat kiihkeän vainon kohteena. Jos kukaan ymmärsi vainon kohteeksi joutumista, Pietari oli yksi heistä. Hänet oli piesty ja vangittu, häntä oli uhattu ja rangaistu Jumalan Sanan levittämisen johdosta. Hän osasi suhtautua vainoon ilman katkeruutta, menettämättä toivoaan ja eläen uskon kautta kuuliaista ja voitollista elämää. Tämä elävä toivo Jeesuksessa oli evankeliumin keskeinen viesti ja Kristuksen esimerkki oli se, mitä seurata.

Tärkeimmät jakeet:
1. Piet. 1:3, "Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Suuressa laupeudessaan hän on synnyttänyt meidät uuteen elämään ja antanut meille elävän toivon herättämällä Jeesuksen Kristuksen kuolleista."

1. Piet. 2:9, "Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa, määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan, joka teidät on pimeydestä kutsunut ihmeelliseen valoonsa."

1. Piet. 2:24, "Itse, omassa ruumiissaan, hän "kantoi meidän syntimme" ristinpuulle, jotta me kuolisimme pois synneistä ja eläisimme vanhurskaudelle. "Hänen haavansa ovat teidät parantaneet."

1. Piet. 5:8-9, "Pitäkää mielenne valppaana ja valvokaa. Teidän vastustajanne Saatana kulkee ympäriinsä kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä. Vastustakaa häntä, uskossa lujina! Tiedättehän, että veljenne kaikkialla maailmassa joutuvat kokemaan samat kärsimykset."

Lyhyt yhteenveto: Ankara vaino teki elämästä vaikean, mutta Pietarin mielestä se oli syy iloitsemiseen. Hänen mielestään oli etuoikeus kärsiä Kristuksen tähden, aivan kuten Pelastaja oli kärsinyt hänen edestään. Tässä kirjeessä on viittauksia Pietarin henkilökohtaisiin kokemuksiin Jeesuksen kanssa ja samoin Pietarin saarnoihin Apostolien teoissa. Pietari muistuttaa Saatanan olevan jokaisen kristityn suuri vihollinen, mutta Kristuksen paluu antaa heille toivoa.

Erityispiirteet: Pietarin Vanhan testamentin lain ja profeettojen tuntemuksen perusteella hän kykeni selittämään useita Vanhan testamentin jakeita Messiaan elämän ja työn valossa. 1. Piet. 1:16 hän lainaa 3. Moos. 11:44: "Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä." Mutta hän liittää siihen selityksen, kuinka pyhyyttä ei voi saavuttaa lain pitämisellä, vaan jokaiselle Kristukseen uskovalle annetulla armolla (jae 13). Pietari selittää, kuinka Jesajan 28:16 ja Psalmin 118:22 kulmakivi oli Kristus, jonka juutalaiset hylkäsivät tottelemattomuudessaan ja epäuskossaan. Kirjeen muut viittaukset Vanhaan testamenttiin liittyvät Kristuksen synnittömyyteen (1. Piet. 2:22 / Jesaja 53:9) ja kannustuksiin elää pyhää elämää Jumalan voiman avulla, mikä tuo muassaan siunauksia (1. Piet. 3:10:12; Ps. 34:12-16; 1. Piet. 5:5; Sananlaskut 3:34).

Käytännön sovellutus: Varmuus iankaikkisesta elämästä on annettu kaikille kristityille. Yksi tapa samaistua Kristuksen kanssa on kärsiä hänen tavallaan. Meidän kohdallamme tämä voisi merkitä pilkan ja ivan kohteeksi joutumista uskomme ja elämäntapojemme vuoksi. Tämä tosin on pientä verrattuna Kristuksen kärsimyksiin ristillä. Seiso rohkeasti uskosi ja vakaumustesi puolesta ja iloitse, kun maailma ja Saatana pyrkivät hyökkäämään sinua vastaan.

EnglishUuden testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Ensimmäinen Pietarin kirje
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries