settings icon
share icon

Ensimmäinen kirje korinttilaisille

Kirjoittaja: 1. Kor. 1:1 nimeää apostoli Paavalin sen kirjoittajaksi.

Kirjoitusajankohta: Se kirjoitettiin noin vuonna 55 jKr.

Kirjeen tarkoitus: Apostoli Paavali perusti Korintin seurakunnan. Jätettyään seurakunnan apostoli Paavali kuuli muutamia vuosia myöhemmin häkellyttäviä uutisia Korintista. Seurakuntalaiset olivat tulleet ylpeiksi ja keksivät tekosyitä seksuaaliselle moraalittomuudelleen. He käyttivät hengellisiä lahjojaan sopimattomasti ja ymmärsivät väärin kristinuskon keskeiset opetukset. Apostoli kirjoitti ensimmäisen kirjeen korinttilaisille palauttaakseen seurakunnan opilliselle perustalleen: Jeesukseen Kristukseen.

Tärkeimmät jakeet:
1. Kor. 3:3: "Sillä olette yhä vanhan luontonne vallassa. Kun teillä kerran on keskinäistä kateutta ja riitaa, silloinhan vanha luontonne vallitsee teitä ja te elätte niin kuin ihmiset elävät."

1. Kor. 6:19-20: "Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa!"

1. Kor. 10:31: "Syöttepä siis tai juotte tai teettepä mitä tahansa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi."

1. Kor. 12:7: "Hän antaa Hengen ilmetä itse kussakin erityisellä tavalla, yhteiseksi hyödyksi."

1. Kor. 13:4-7: "Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii."

1. Kor. 15:3-4: "Ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän, minkä itse olin saanut vastaanottaa: -- Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, niin kuin oli kirjoitettu, hänet haudattiin, hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu."

Lyhyt yhteenveto: Korintin seurakunnan murheena oli sen hajanaisuus. Uskovat olivat jakautuneet ryhmiksi, joilla jokaisella oli oma hengellinen johtajansa (1. Kor. 1:12; 3:1-6). Paavali kehotti heitä yhdistymään, koska heitä kaikkia yhdisti omistautuminen Kristukselle (1. Kor. 3:21-23). Monet seurakunnan jäsenistä hyväksyivät moraalittomat suhteet (1. Kor. 5:1-2). Paavali määräsi heitä erottamaan irstailijan seurakunnasta (5:13). Samoin korinttilaisilla oli tapana haastaa toisiaan oikeuteen (6:1-2). Paavalin opetti, että heidän olisi parempi kärsiä vääryyttä kuin että heidän kristillinen maineensa tahrautuisi (6:3-8).

Paavali opetti heitä avioliittoa ja selibaattia koskevissa asioista (luku 7), epäjumalille suoritetuista ruokauhreista (luvut 8 ja 10), kristillisestä omantunnon vapaudesta (luku 9), naisten hunnutuksesta (1. Kor. 11:1-16), Herran ehtoollisesta (1. Kor. 11:17-34), hengellisistä armolahjoista (luvut 12-14), ja ylösnousemuksesta (luku 15). Paavali jäsenteli ensimmäisen korinttilaiskirjeen korinttilaisten uskovien moraalitonta käytöstä ja vääräoppisuutta koskeviin kysymyksiin ja niiden vastauksiin.

Erityispiirteet: Kirjeen kymmenennessä luvussa Paavali käyttää israelilaisten erämaavaellusta esimerkkinä kuvaillessaan Korintin uskovaisten tapaa käyttää hengellistä vapauttaan väärin ja ylimielisyyden tuomaa väärää luottamusta. Paavali oli juuri aiemmin varoittanut heitä itsekurin puutteesta (1. Kor. 9:24-27). Hän kuvailee israelilaisia, jotka Jumalan ihmeteoista (Punaisenmeren jakautuminen, mannan saaminen taivaasta, veden virtaaminen kalliosta) ja huolenpidosta huolimatta käyttivät vapauttaan väärin, kapinoivat häntä vastaan, vaipuivat moraalittomuuteen ja epäjumalanpalvelukseen. Paavali kehottaa Korintin seurakuntaa ottamaan opikseen israelilaisista, välttämään himoja ja seksuaalista moraalittomuutta (jakeet 6-8), olemaan koettelematta Kristuksen kärsivällisyyttä ja pidättymään valittamisesta. Vertaa seuraaviin raamatunkohtiin: 4. Moos. 11:4, 34, 25:1-9; 2. Moos. 16:2, 17:2, 7.

Käytännön sovellutus: Monet korinttilaisseurakunnan ongelmat ovat yhä edelleen ajankohtaisia. Nykypäivän seurakunnat kamppailevat hajaantumisen, moraalittomuuden ja hengellisten lahjojen väärinkäytön kanssa. Ensimmäinen korinttilaiskirje olisi yhtä hyvin voinut olla kirjoitettu nykyajan seurakunnalle ja meidän on syytä tarkastella Paavalin antamia varoituksia ja soveltaa niitä itseemme. Ensimmäinen korinttilaiskirje kaikkine moitteineen ja ohjeineen auttaa meitä keskittymään tähdellisimpään: Kristukseen. Aito kristillinen rakkaus on vastaus moneen ongelmaan (luku 13). Kristuksen ylösnousemuksen oikea ymmärtäminen, kuten luvussa 15 opetetaan, ja sen myötä oman ylösnousemuksemme ymmärtäminen, on avain meitä uhkaaviin erimielisyyksiin ja tappiomielialoihin.

English



Uuden testamentin yleiskatsaus



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Ensimmäinen kirje korinttilaisille
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries