settings icon
share icon

Toinen kirje tessalonikalaisille

Kirjoittaja: 2. Tess. 1:1 mukaan kirje on apostoli Paavalin kirjoittama ja on mahdollista, että Siilas ja Timoteus osallistuivat sen kirjoittamiseen.

Kirjoitusajankohta: Kirje kirjoitettiin noin vuonna 51-52 jKr.

Kirjeen tarkoitus: Tessalonikan seurakunnalla oli edelleen epäselvyyksiä Herran Päivän osalta. He luulivat sen jo tapahtuneen ja sen seurauksena he heittäytyivät joutilaiksi. Heitä vainottiin ankarasti. Paavali halusi korjata heidän väärinkäsityksensä ja lohduttaa heitä.

Tärkeimmät jakeet:
2. Tess. 1:6-7, “Jumala on oikeudenmukainen: hän antaa teidän ahdistajienne joutua ahdinkoon, mutta ahdistetut -- niin teidät kuin meidätkin -- hän päästää siitä, kun Herra Jeesus väkevien enkeleittensä kanssa ilmestyy taivaasta.”

2. Tess. 2:13, “Mutta teidän vuoksenne meillä on täysi syy aina kiittää Jumalaa, te Herralle rakkaat veljemme. Jumala on valinnut teidät ensimmäisinä pelastumaan, kun Henki pyhittää teidät ja te uskotte totuuteen.”

2. Tess. 3:3, “Mutta Herra on uskollinen, ja hän on vahvistava teitä ja varjeleva teitä pahalta.”

2. Tess. 3:10, “Kun olimme luonanne, me määräsimme, että jos joku ei suostu tekemään työtä, hänen ei pidä myöskään syödä."

Lyhyt yhteenveto: Paavali tervehtii Tessalonikan seurakuntaa ja rohkaisee heitä. Hän kehuu heitä kuultuaan heidän työstään Herran eteen ja rukoilee heidän puolestaan (2. Tess. 1:11-12). Luvussa kaksi Paavali selittää, mitä Herran Päivänä tapahtuu (2. Tess. 2:1-12). Sen jälkeen hän kannustaa heitä olemaan lujia ja pysymään erossa niistä, jotka eivät elä evankeliumin ohjeiden mukaan (2. Tess. 3:6).

Erityispiirteet: Paavali viittaa useaan Vanhan testamentin kohtaan kirjoittaessaan lopun ajoista ja täten hän vahvistaa Vanhan testamentin opetukset ja profeettojen sanoman. Tässä kirjeessä hänen lopun aikoja koskevat opetuksensa perustuvat pitkälti profeetta Danielin kirjoituksiin ja näkyihin. 2. Tess. 2:3-9 Paavali viittaa Danielin profetiaan puhuessaan "kadotuksen ihmisestä" (Daniel 7-8).

Käytännön sovellutus: Toinen tessalonikalaiskirje on täynnä lopun aikoja koskevia tietoja. Samoin se kehottaa meitä olemaan laiskottelematta ja tekemään työtä. Siinä on myös rukouksia, jotka ovat meille esimerkkinä rukoillessamme muiden uskovien puolesta.

EnglishUuden testamentin yleiskatsausPaluu suomenkieliselle etusivulle

Toinen kirje tessalonikalaisille
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries