settings icon
share icon

Сажетак Новог Завета

srpski
Одговор


Нови Завет је подељен у 5 делова: Еванђеља (од Матеја до Јована), историја (Дела Апостолска), Павлове Посланице (од Посланице Римљанима до Посланице Филемону), Опште (саборне) Посланице (од Посланице Јеврејима до Јудине Посланице) и пророчанство (књига Откривења). Нови завет је био писан од приближно 45. године нове ере до приближбно 95. године нове ере . Нови завет је написан на Коинском Грчком језику (народни Грчки језик, тј. језик који се користио у свакодневном говору у првом веку нове ере).

Еванђеља нам дају четири различита али не и супростављена исказа о рођењу, животу, служби, смрти и васкрсењу Исуса Христа. Еванђеља показују како је Исус спаситељ који је обећан у Старом Завету, и постављају темеље за учење остатка Новог Завета. Књига Дела Апостолска бележи дела Исусових ученика, људи које је Исус послао у свет да шире Еванђеље спасења. Дела говоре о зачетку и брзом расту цркве у првом веку нове ере. Посланице које је написао Апостол Павле су писма новооснованим црквама - дајући им званично Хришћанско учење-доктрину и практична упутства за Хришћански живот. Саборне посланице надопуњују Павлове Посланице са додатним учењима и применама. Књига Откривења прориче догађаје који ће се десити на крају времена.

Сажетак Новог Завета је моћно и награђујуће учење. Нови Завет нам говори о Исусовој смрти на крсту за нас – и о томе шта би требало да буде наш одговор на Његову смрт. Нови Завет се усредсређује на давање темељног Хришћанског учења заједно се практичним резултатима који треба да прате то учење. У наставку су линкови који упућују на сажетке разних књига Новогог Завета. Искрено се надамо да ће вам наш сажетак Новог Завета бити корисан у вашем ходу са Исусом Христом.

Еванђеље по Матеју

Еванђеље по Марку

Еванђеље по Луки

Еванђеље по Јовану

Дела апостолска

Књига Римљанима

Књига 1. Коринћанима

Књига 2. Коринћанима

Књига Галатима

Књига Ефесцима

Књига Филипљанима

Књига Колошанима

Књига 1.Солуњанима

Књига 2. Солуњанима

Књига 1. Тимотеју

Књига 2. Тимотеју

Књига Титу

Књига Филемону

Књига Јеврејима

Књига Јаковљева

Књига 1. Петрова

Књига 2. Петрова

Књига 1. Јованова

Књига 2. Јованова

Књига 3. Јованова

Књига Јудина

Књига ОткривењаВрати се на Српску страну

Сажетак Новог Завета
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries