settings icon
share icon

Књига 2. Тимотеју

srpski
Одговор


Аутор: 2. Тимотеју 1:1 наводи апостола Павла као аутора ове књиге.

Датум писања: Књига 2. Тимотеју написана је око 67. године нове ере, претходивши смрти апостола Павла.

Сврха писања: Поново у затвору у Риму, апостол Павле осећао се усамљено и напуштено. Павле је признао да се његов земаљски живот вероватно ближио крају. Књига 2. Тимотеју представља, суштински, Павлове „задње речи.” Павле, не гледавши на своје околности, изражава бригу за цркве и посебно за Тимотеја. Он је желео да употреби своје задње речи да охрабри Тимотеја и друге вернике, да истрају у вери (2. Тимотеју 3:14) и да објављују еванђеље Исуса Христа (2. Тимотеју 4:2).

Кључни стихови: 2.Тимотеју 1:7: „Није нам, наиме, Бог дао плашљивог духа, него духа силе и љубави и разборитости.”

2. Тимотеју 3:16-17: „ Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности, да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело.”

2. Тимотеју 4:2: „Проповедај реч, приони у време и невреме, покарај, запрети, опомени са сваком стрпљивошћу и поуком.”

2 Тимотеју 4:7-8: „Добру сам борбу изборио, трку сам свршио, веру сам сачувао. А сад ми је приправљен венац праведности, који ће ми у онај дан дати Господ, праведни судија, не само мени него и свима који су сву љубав посветили његовом доласку.”

Сажетак: Павле охрабрује Тимотеју да настави да са страшћу верује у Христа и остане у здравој науци (2. Тимотеју 1:1-2, 13-14). Павле га подсећа да избегава безбожност и да бежи од било чега неморалног (2. Тимотеју 2:14-26). У задњим временима, биће и интензивног прогонства и отпадништва од хришћанске вере (2. Тимотеју 3:17). Павле завршава са јаком молбом за вернике да остану чврсти у вери и добро заврше трку (2. Тимотеју 4:1-8).

Повезаност са Старим заветом: Павле је био толико забринут у вези са упозорењем Тимотеју и онима које је водио о опасностима од лажних учитеља да се присетио приче о египатским мађионичарима који су се супротставили Мојсију ( Излазак 7:11, 22; 8:7, 18, 19; 9:11). Иако њихова имена нису поменутла у Старом завету, традиција каже да су они подстакли прављење златног телета и били убијени са остатком идолопоклоника (Излазак 32). Павле предвиђа исту судбину онима који се опиру Христовој истини и да ће њихово безумље бити на крају бити „видно свима”.

Практична примена: Лако је скренути са колосека у хришћанском животу. Морамо да будемо усредсређени на награду коју ће нам доделити Исус Христос на небу (2. Тимотеју 4:8). Морамо да се трудимо да избегнемо лажну доктрину и безбожне радње. Ово можемо да постигнемо једино ако смо утемељени у познању Божије речи и чврсти у томе да одбијемо било шта што није библијски.

Врати се на Српску страну

Књига 2. Тимотеју
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries