settings icon
share icon

Књига 2. Солуњанима

srpski
Одговор


Аутор: 2 Солуњанима 1:1 указује да је књигу написао апостол Павле, вероватно заједно са Силом и Тимотејем.

Датум писања: Књига 2. Солуњанима написана је вероватно између 51-52. године нове ере.

Сврха писања: Црква у Солуну имала је и даље неке заблуде о Христовом доласку. Они су мислили да је тај дан већ дошао, па су престали са радом. Били су под великим прогонством. Павле је писао да рашчисти заблуде и утеши их.

Кључни стихови: 2. Солуњанима 1:6-7 „Ако је доиста праведно у Бога да узврати муку онима који вас муче, а вама мученицима покој са нама приликом појаве Господа Исуса с неба, са анђелима силе своје”.

2. Солуњанима 2:13 „А ми смо дужни да свагда захваљујемо Богу за вас браћо коју Бог љуби, што вас је Бог од почетка изабрао за спасење посвећењем Духа и истинитом вером”.

2. Солуњанима 3:3 „Али веран је Господ који ће вас утврдити и сачувати од зла”.

2. Солуњанима 3:10 „Јер и кад смо били код вас, ово смо вам налагали: ако неко неће да ради, нека и не једе”.

Сажетак: Павле поздравља цркву у Солуну, охрабрује их и упозорава. Он их хвали за оно што чује да раде у Господу и моли се за њих (2. Солуњанима 1:11-12). У 2. поглављу, Павле објашњава шта ће се десити на дан Господњи (2. Солуњанима 2:1-12). Павле их даље охрабрује да остану чврсти и даје им упутства да се држе даље од неуредних људи који не живе по еванђељу (2. Солуњанима 3:6).

Повезаност са Старим заветом: Павле се позива на неколико старозаветних одломака у свом говору о задњим временима и тако потврђује и мири старозаветне пророке. Велики део његовог подучавања о задњим временима заснива се на књизи пророка Данила и његовим визијама. У 2. Солуњанима 2:3-9, он се позива на Данилово пророчанство у вези са „човеком греха” (Данило 7-8).

Практична примена: Књига 2. Солуњанима пуна је информација које објашњавају задња времена. Такође нас упозорава да не будемо лењи и да радимо за оно што имамо. Постоје такође и неке одличне молитве у 2. Солуњанима које нам могу бити пример како да се данас молимо за друге вернике.

Врати се на Српску страну

Књига 2. Солуњанима
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries