settings icon
share icon

Књига 1. Коринћанима

srpski
Одговор


Аутор: 1. Коринћанима 1:1 наводи апостола Павла као аутора 1. Коринћанима.

Датум писања: 1. Коринћанима написана је око 55. године нове ере.

Сврха писања: Апостол Павле основао је цркву у Коринту. Након неколико година добио је узмемиравајуће извештаје о стању у цркви. Били су пуни гордости и оправдавали су сексуални неморал. Неадекватно су користили духовне дарове, а постојало је велико нешватање кључних хришћанских доктрина. Апостол Павле написао је своје прво писмо Коринћанима у покушају да врати Коринстку цркву њеним основама –Исусу Христу.

Кључни стихови: 1. Коринћанима 3:3: „Јер сте још телесни. Кад међу вама има зависти и свађа, зар нисте телесни и зар не живите као обични људи”?

1. Коринћанима 6:19-20: „Или зар не знате да је ваше тело храм Духа Светога који је у вама, кога имате од Бога, те не припадате само себи? Ви сте, наиме, скупо купљени, прославите, дакле, Бога својим телом”.

1. Коринћанима 10:31: „Ако, дакле, једете, ако пијете, ако ма шта чините, све чините на славу Божију”.

1. Коринћанима 12:7: „А свакоме се даје да се на њему покаже Дух на корист”.

1. Коринћанима 13:4-7: „Љубав дуго трпи, љубав је добра, она не завиди, љубав се не хвали, не надима се, не понаша се непристојно, не тражи своје, не љути се, не урачунава зло, не радује се неправди, али се радује са истином; она све сноси, све верује, свему се нада, све трпи”.

1. Коринћанима 15:3-4: „Јер сам вам пре свега предао што сам и примио: да је Христос умро за наше грехе - по Писмима, и да је сахрањен, и да је васкрснут трећега дана - по Писмима”.

Сажетак: Коринтску цркву су раздирале поделе. Верници у Коринту су се делили по групама оданим одређеним духовним вођама (1. Коринћанима 1:12; 3:1-6). Павле је упозоравао вернике да буду јединствени због своје оданости Христу (1. Коринћанима 3:21-23). Многи у цркви су, у суштини, одобравали неморалне односе (1. Коринћанима 5:1-2). Павле је заповедио да се зли људи избаце из цркве (1. Коринћанима 5:13). Верници у Коринту су се судили једни са другима (1. Коринћанима 6:1-2). Павле је подучавао Коринћане да је боље бити искоришћен, него да се угрози њихово хришћанско сведочанство (1. Коринћанима 6:3-8).

Павле је дао цркви у Коринту упутства о браку и целибату (поглавље 7), храни жртвованој идолима (поглавља 8 и 10), хришћанској слободи (поглавље 9), покривању жена (1 Коринћанима 11:1-16), Вечери Господњој (1.Коринћанима 11:17-34), духовним даровима (поглавља 12-14) и Васкрсењу (поглавље 15). Павле је организовао књигу 1. Коринћанима одговарајући на питања верника у Коринту и реагујући на недолично понашање и погрешно веровање које су они прихватили.

Повезаност са Старим заветом: У 10. поглављу књиге 1. Коринћанима, Павле користи причу Израелаца који лутају пустињом да илуструје верницима лудост злоупотребе слободе и опасност претераног самопоуздања. Павле је управо упозорио Коринћане због недостатка само - дисциплине (1. Коринћанима 9:24-27). Он даље описује Израелце који су, упркос томе што су видели Божија чуда и бригу – одвајање Црвеног мора, чудесно обезбеђивање мане са неба и воде из стене – злоупотребили слободу, побунили се против Бога и прибегли неморалу и идолопоклонству. Павле упозорава цркву у Коринту да се опомену примера Израелаца и избегавају пожуду и сексуални неморал (стихови 6-8), да не стављају Христа на тест и не жале се (стихови 9-10). Види књигу Бројева 11:4, 34, 25:1-9; Излазак 16:2, 17:2, 7.

Практична примена: Многи проблеми и питања са којима се суочавала црква у Коринту су и даље присутни у цркви данас. Данас, цркве се и даље боре са поделама, неморалом и употребом духовних дарова. Књига 1. Коринћанима могла је бити написана и данашњој цркви и добро бисмо урадили да послушамо Павлова упозорења и применимо их у сопстственим животима. Упркос свим прекорима, 1. Коринћанима нас враћа на оно што би требало да буде наш фокус – Христос. Исконска хришћанска љубав је одговор на многе проблеме ( поглавље 13). Исправно разумевање Христовог васкрсења, као што је откривено у поглављу 15 и исправно разумевање сопстевног васкрсења је лек за све наше поделе и поразе.

Врати се на Српску страну

Књига 1. Коринћанима
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries