settings icon
share icon

Књига Јудина

srpski
Одговор


Аутор: Јудина 1 наводи Јуду, Јаковљевог брата, као аутора књиге Јудине. Ово се највероватније односи на Христовог полубрата Јуду, јер је Исус такође имао полубрата по имену Јаков (Матеј 13:55). Јуда највероватније не наводи да је Христов брат, из понизности и поштовања према Христу.

Датум писања: Књига Јудина је уско повезана са књигом 2. Петрова. Датум ауторства књиге Јудине зависи да ли је Јуда узео садржај из 2. Петрове или је Петар узео садржај из Јудине када је написао 2. Петрову. Књига Јудина написана је између 60. и 80. године нове ере.

Сврха писања: Књига Јудина је битна књига за нас данас, јер је написана за задња времена, за крај доба цркве. Доба цркве почело је са Пентекостом. Јудина књига је једина које бави искључиво отпадништвом. Јуда пише да су зла дела доказ отпадништва. Он нас упозорава да се боримо за веру, јер у житу има кукоља. Лажни пророци су у цркви и свети су у опасности. Јуда је мала, али битна књига вредна проучавања, написана за хришћане данас.

Кључни стихови:
Јудина 3: „Драги моји, старајући се свакако да вам пишем о нашем заједничком спасењу, осетих потребу да вам пишем бодрећи вас да се борите за веру која је једном заувек предана светима“.

Јудина 17-19: „А ви, драги моји, подсетите се на речи које су апостоли Господа нашега Исуса Христа унапред казали, јер вам казаше: у последње време јавиће се ругачи који ће живети по својим безбожним пожудама. То су ти што стварају раздор, чулно настројени људи који немају Духа“.

Јудина 24-25: „А ономе који може да вас сачува од спотицања и да вас постави непорочне у клицању пред своју славу, једином Богу спаситељу нашем посредством Исуса Христа Господа нашега, слава, величанство, сила и власт пре сваког времена и сад и у све векове. Амин“.

Сажетак: Према стиху 3, Јуда је желео да пише о нашем спасењу; међутим, променио је тему и говорио о борби за веру. Ова вера отеловљује целокупно штиво хришћанске доктрине које је Христос подучавао, а које је касније предато апостолима. Пошто Јуда упозорава на лажне учитеље (стихови 4-16), он нас саветује како ми можемо да успемо у духовној борби (стихови 20-21). Ово је мудрост коју би требало за наше добро да прихватимо и придржавамо се у овим задњим временима.

Повезаност са Старим заветом: Књига Јудина пуна је стихова који се односе на Стари завет, укључујући Излазак (стих 5); Сатанину побуну (стих 6); Содому и Гомору (стих 7); Мојсијеву смрт ( стих 9); Каина (стих 11); Валама (стих 11); Кореја (стих 11); Еноха (стихови 14, 15); и Адама (стих 14). Јудино помињање добро познатих историјских примера Содоме и Гоморе, Каина, Валама и Кореја подсетило је јеврејске хришћане на неопходност истинске вере и послушности.

Практична примена: Живимо у јединственом тренутку у историји и ова мала књига може да нам помогне да будемо опремљени за неизрециве изазове живота у задњим временима. Данашњи хришћани морају да буду на опрезу због лажних доктрина које могу тако лако да нас преваре уколико нисмо изверзирани у Речи. Морамо да познајемо еванђеље – да нас штити и брани – и прихватимо Христово Господство, које се очитује у једној промени животног стила. Аутентична вера увек одражава Христолико понашање. Наш живот у Христу треба да одражава сазнање у нашем срцу које се ослања на ауторитет Свемогућег Створитеља и Оца који веру спроводи у праксу. Нама је потребан тај лични однос са Њим, само тако ћемо толико добро познавати Његов глас, да нећемо пратити ни један други.

Врати се на Српску страну

Књига Јудина
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries