settings icon
share icon

Књига 2. Петрова

srpski
Одговор


Аутор: 2. Петрова 1:1 наглашава да је аутор књиге апостол Петар. Петрово ауторство доводили су у питање више него када је у питању било која друга књига Новог завета. Међутим, рани црквени оци нису нашли ни један добар разлог да одбаце његово ауторство. Ми не налазимо ниједан добар разлог да одбацимо Петрово ауторство 2. Петрове.

Датум писања: Књига 2. Петрова написана је пред крај Петровог живота. С обзиром да је Петар убијен као мученик у Риму, током Неронове владавине, његова смрт мора да се десила пре 68. године нове ере. Врло је вероватно да је написао 2. Петрову између 65. и 68. године нове ере.

Сврха писања: Петар се уплашио, јер су лажни учитељи почели да се увлаче у цркве. Позвао је хришћане да расту и постану јаки у својој вери, тако да могу да открију и боре се против отпадништа. Он је јако нагласио веродостојност Божије Речи и сигурни повратак Исуса Христа.

Кључни стихови:
2 Петрова 1:3-4: „Како нам је његова божанска сила даровала све што служи животу и побожности, познањем онога који нас је позвао својом сопственом славом и крепошћу, чиме су нам дарована скупоцена и највећа обећања, да помоћу њих постанете учесници у Божијој природи, пошто избегнете поквареност која пожудом влада у свету“.

2 Петрова 3:9: „Господ не одуговлачи обећање, као што неки мисле да је то одуговлачење, него показује своју стрпљивост према вама јер не жели да ико пропадне, него да сви дођу до покајања“.

2 Петрова 3:18: „Него растите у благодати и познању Господа нашега и Спаситеља Исуса Христа. Њему слава и сада и у вечни дан. Амин“.

Кључна реч је знање и сличне и појављује се најмање 13 пута у књизи 2. Петрова.

Сажетак: Знајући да има мало времена (2. Петрова 1:13-15) и да су се цркве суочавале са непосредном опасношћу (2. Петрова 2:1-3), он је позвао читаоце да их подсети (2. Петрова 1:13) и инспирише на размишљање (2. Петрова 3:1-2) тако да би се подсетили његовог учења (2. Петрова 1:15). Он је изазвао вернике да постану зрелији у својој вери додајући јој посебне хришћанске врлине и тако постану ефикасни и продуктивни у свом познању Исуса Христа (2. Петрова 1: 5-9). Старозаветни и новозаветни писци су постављени као примери ауторитета за њихову веру (2. Петрова 1:12-21, 3:2, 3:15-16). Петар је желео да ојачају у вери да би се одупрли лажним учитељима који су се увукли и подмукло утицали на цркве. У свом одрицању од њих, он је описао њихово понашање, осуду и особине (2. Петрова 2. поглавље), а описао је и њихово исмевање другог Христовог доласка (2. Петрова 3:3-7). Петар је подучавао хришћане да је други долазак подстицај за свети живот (2. Петрова 3:14). После финалног упозорења, Петар их је поново охрабрио да расту у благодати и познању Спаситеља и Господа Исуса Христа. Завршио је са речју слављења упућеном његовом Господу и Спаситељу (2. Петрова 3:18).

Повезаност са Старим заветом: У свом одрицању лажних пророка, Петар понавља врло честу старозаветну тему која мора да је била врло блиска његовим читаоцима. Многи рани хришћани били су обраћени Јевреји који су поседовали темељно знање закона и пророка. Када се Петар позивао на „реч пророка“ из Старог завета у 2. Петровој 1:19-21, он се истовремено одрицао лажних пророка и потврђивао да је праве пророке потицао Свети Дух који је говорио кроз њих ( 2. Самуилова 23:2). Јеремија је такође жустро критиковао лажне пророке, питајући „Докле ли ће ти пророци лаж пророковати, пророковати срца свог превару“? (Јеремија 23:26). Очигледно, исти обмањени лажни пророци који су малтретирали Божији народ у Старом и Новом завету су и даље са нама, тако чинећи Петрову другу посланицу исто тако релевантном, као што је била и пре 2000 година.

Практична примена: Као хришћани 21.века ближи смо повратку Исуса Христа него хришћани првог века којима је ова посланица била написана. Путем ТВ и других начина масовне комуникације, зрели хришћани су свесни да многи шарлатани парадирају као праве хришћанске вође и да су многи незрели хришћани заведени њиховим шарлатанством и погрешним тумачењем Писма. Од свих наново рођених хришћана тражи се да буду тако добро утемељени у Речи да би могли да разазнају истину од лажи.

Исти рецепт за раст у вери који је Петар дао (2. Петрова 1:5-11), када се примени у нашим животима, обезбедиће нам богату награду „улазак у вечно царство Господа нашега и Спаситеља Исуса Христа“. (2. Петрова 1:10-11). Темељ наше вере јесте и увек ће бити иста Божија Реч коју је Петар проповедао.

Врати се на Српску страну

Књига 2. Петрова
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries