settings icon
share icon

Књига Откривења

srpski
Одговор


Аутор: Откривење 1:1,4,9 и 22:8 наводе апостола Јована као аутора књиге Откривења.

Датум писања: Књига Откривења написана је највероватније између 90. и 95 године нове ере.

Сврха писања: Откривење Исуса Христа дато је Јовану од Бога „да покаже својим служитељима шта има ускоро да се збуде”. Ова књига пуна је мистерија о предстојећим догађајима. Она представља последње упозорење да ће овом свету доћи крај и да ће суд бити известан. Пружа нам кратак увид у небо и сву славу која чека оне који су задржали своје хаљине белима. Откривење нас води до велике невоље са свим својим јадима и финалне вечне ватре са којом ће се суочити сви неверници. Књига наглашава пад Сатане и крајњу судбину за коју су везани он и његови анђели. Показане су нам обавезе свих створења и небеских анђела и обећања светима да ће заувек живети са Исусом у Новом Јерусалиму. Као и Јовану, тешко је наћи рећи да се се опише оно што читамо у књизи Откривења.

Кључни стихови:
Откривење 1:19: „Напиши, дакле, што си видео, и што јесте и што ће бити после тога”.

Откривење 13:16-17: „Учини да сви, мали и велики, богати и сиромашни, слободни и робови, начине себи жиг на својој десној руци или на свом челу, да нико не може ни купити ни продати сем онога ко има жиг, име звери или број њенога имена”.

Откривење: 19:11: „И видех отворено небо, и види, бео коњ, и који седи на њему зове се Верни и Истинити, и он суди и ратује по правди”.

Откривење: 20:11: „И видех велики, бели престо, и онога што седи на њему, од чијег лица побегоше земља и небо, и не нађе им се места”.

Откривење 21:1: „И видех ново небо и нову земљу, јер прво небо и прва земља прођоше, и мора нема више”.

Сажетак: Откривење је богато живописним описима визија које објављују задње дане пре Христовог повратка и успостављања новог неба и земље. Откривење почиње писмима седам цркава у Малој Азији, потом показује низ уништења која ће задесити Земљу; жиг звери, 666; завршну битка код Армагедона; свезивање Сатане; владавину Господа; Велики Бели Престо суда и природу вечног Божијег града. Пророштва у вези са Исусом Христом су испуњена и завршни позив Његовом Господству уверава нас да ће се Он ускоро вратити.

Повезаност са Старим заветом: Књига Откривења представља врхунац пророштава о задњим временима, почев са Старим заветом. Опис Антихриста поменут у књизи пророка Данила 9:27 је у потпуности разрађен у 13. поглављу Откривења. Ван Откривења, апокалиптични описи у Библији су у поглављима 7-12 књиге пророка Данила, Исаији 24-27, Езекијелу поглавља 37-41 и књизи пророка Захарије поглавља 9-12. Сва та пророштва сакупљена су у књизи Откривења.

Практична примена: Да ли си прихватио Христа као свог Спаситеља? Ако јеси, немаш чега да се плашиш када је у питању Божија осуда свету која је описана у књизи Откривења. Судија је на нашој страин. Пре него што почне крајњи суд, морамо да сведочимо пријатељима и комшијама о Божијој понуди вечног живота у Христу. Догађаји у овој књизи су стварни. Морамо да живимо свој живот као да верујемо у то, тако да други примете нашу радост због будућности и пожеле да нам се придруже у том новом и славном граду.

Врати се на Српску страну

Књига Откривења
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries