settings icon
share icon

Overzicht Oude Testament

Het Oude Testament is verdeeld in vijf secties: De Pentateuch (Genesis tot en met Deuteronomium), de historische boeken (Jozua tot en met Esther), de poëtische boeken (Job tot en met Hooglied), de Grote Profeten (Jesaja tot en met Daniël), en de Kleine Profeten (Hosea tot en met Maleachi). Het Oude Testament is ongeveer tussen 1400 en 400 voor Christus geschreven. Het Oude Testament is voor het grootste gedeelte in het Hebreeuws geschreven, met enkele kleine secties in het Aramees (een variatie op het Hebreeuws).

Het Oude Testament gaat voornamelijk over de relatie tussen God en het volk Israël. De Pentateuch gaat over het begin van Israël en hoe God een verbondsrelatie bewerkstelligt met Israël. De Historische boeken gaan over de geschiedenis van Israël, haar overwinningen en successen naast haar nederlagen en falen. De Poëtische boeken geven ons een intiemere kijk op Gods relatie met Israël en Zijn passie voor de aanbidding en gehoorzaamheid van Israël. De profetische boeken zijn Gods roep om Israëls bekering van haar afgoderij en ontrouw en om terugkeer naar een relatie van gehoorzaamheid en geestelijke trouw.

Misschien zou "het Eerste Testament" een betere titel zijn. Het woord "oud" heeft de negatieve weerklank van "verouderd" of "niet-relevant". Echter: niets is minder waar. Een overzicht van het Oude Testament is zeker de moeite waard en is op geestelijk vlak een verrijkende onderneming. Hieronder staan links naar samenvattingen van de verschillende boeken van het Oude Testament. We hopen van harte dat je ons Overzicht van het Oude Testament bevorderlijk vindt voor je wandel met Christus.

Het boek Genesis

Het Boek Exodus

Het boek Leviticus

Het boek Numeri

Het boek Deuteronomium

Het boek Jozua

Het boek Richteren

Het boek Ruth

Het boek 1 Samuël

Het boek 2 Samuël

Het boek 1 Koningen

Het boek 2 Koningen

Het boek 1 Kronieken

Het boek 2 Kronieken

Het boek Ezra

Het boek Nehemia

Het boek Ester

Het boek Job

Het boek Psalmen

Het boek Spreuken

Het boek Prediker

Het boek Hooglied

Het boek Jesaja

Het boek Jeremia

Het boek Klaagliederen

Het boek Ezechiël

Het boek Daniël

Het boek Hosea

Het boek Joël

Het boek Amos

Het boek Obadja

Het boek Jona

Het boek Micha

Het boek Nahum

Het boek Habakuk

Het boek Sefanja

Het boek Haggai

Het boek Zacharia

Het boek Maleachi

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Overzicht Oude Testament
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries