settings icon
share icon
Pitanje

Pregled Novoga Zavjeta

Novi zavjet se dijeli na pet dijelova: Evanđelja (od Mateja do Ivana), povijesna knjiga (Djela apostolska), Pavlove poslanice (od Rimljanima do Filemonu), Opće poslanice (od Hebrejima do Jude), i proročka knjiga (Otkrivenje). Novi zavjet je pisan između otprilike 45. godine do oko 95. godine nakon Krista. Napisan je koine grčkim jezikom (odnosno, običnim, svakodnevnim oblikom grčkoga jezika kojim se govorilo u prvom stoljeću nakon Krista).

Evanđelja pružaju četiri različita, ali ne proturječna, zapisa o rođenju životu, službi, smrti i uskrsnuću Isusa Krista. Evanđelja pokazuju kako je Isus bio obećani Mesija Staroga zavjeta i postavljaju temelj za učenje ostatka Novoga zavjeta. Knjiga Djela apostolska opisuju djela Isusovih apostola, ljudi koje je Isus poslao u svijet da navijeste Radosnu vijest o spasenju. Djela nam kazuju o postanku crkve i o njezinu brzom rastu u prvim stoljećima nakon Krista. Pavlove poslanice, koje je napisao apostol Pavao, pisma su određenim crkvama — koja sadrže službeni kršćanski nauk i praksu koja bi trebala pratiti taj nauk. Opće poslanice upotpunjuju Pavlove poslanice dodatnim učenjem i primjenom. Knjiga Otkrivenja prorokuje o događajima koji će se odviti u posljednjim vremenima.

Pregled Novoga zavjeta je izrazito koristan studij. Novi zavjet nam govori o Isusovoj smrti na križu za nas — te koji bi trebao biti naš odaziv na Njegovu smrt. Novi zavjet se usredotočuje na davanje čvrstog kršćanskog učenja zajedno s praktičnim rezultatima koji bi trebali slijediti to učenje. Dolje smo naveli poveznice do sažetaka pojedinih knjiga Novoga zavjeta. Iskreno se nadamo da će vam se naš Pregled Novoga zavjeta pokazati koristan u vašem hodu s Kristom.

English

Evanđelje po Mateju

Evanđelje po Marku

Evanđelje po Luki

Evanđelje po Ivanu

Djela apostolska

Poslanica Rimljanima

Prva poslanica Korinćanima

Druga poslanica Korinćanima

Poslanica Galaćanima

Poslanica Efežanima

Poslanica Filipljanima

Poslanica Kološanima

Prva poslanica Solunjanima

Druga poslanica Solunjanima

Prva poslanica Timoteju

Druga poslanica Timoteju

Poslanica Titu

Poslanica Filemonu

Poslanica Hebrejima

Jakovljeva poslanica

Prva Petrova poslanica

Druga Petrova poslanica

Prva Ivanova poslanica

Druga Ivanova poslanica

Treća Ivanova poslanica

Judina poslanica

Knjiga OtkrivenjaVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Pregled Novoga Zavjeta
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries