settings icon
share icon

Pregled Stare Zaveze

Stara zaveza je razdeljena na pet glavnih delov: peteroknjižje (knjige Prva Mojzesova knjiga do Peta Mojzesova knjiga), zgodovinske knjige (knjige Jozue do Estera), poezija in modrostna literatura (knjige Job do Visoka pesem), veliki preroki (knjige Izaija do Daniel) in mali preroki (knjige Ozej do Malahija). Te knjige so bile napisane od pribl. l. 1400 pr. Kr. do pribl. l. 400 pr. Kr. predvsem v hebrejščini, nekaj krajših odlomkov v aramejščini (ki je v bistvu različica hebrejščine).

Peteroknjižje oznanja Božje suvereno dejanje stvarjenja, Adamovo uporništvo, ki je pahnilo celotno človeštvo v sovraštvo do Boga, in Božjo vzpostavitev zaveze odrešitve z Adamom, ki se prenaša na Noeta, Abrahama, Izaka, Jakoba in vse tiste, ki v veri sestavljajo verujoče izraelsko ljudstvo. Zgodovinske knjige opisujejo Izraelovo zgodovino, njegove zmage in uspehe, skupaj z njegovimi porazi in neuspehi, da bi izpolnjevali Božjo zavezo. Knjige poezije in modrosti nam dajo intimnejši vpogled v Božji zavezni odnos z Izraelom in njegovo gorečnost do Izraela, da bi ga častili in mu bili poslušni v zavezni zvestobi. Preroške knjige so Božji klic Izraelu, naj se spreobrne od svoje malikovalske nezvestobe in se vrne k zaveznemu odnosu poslušnosti in zvestobe.

Mogoče bi bil boljši naziv Prva zaveza. Beseda »stara« namiguje na idejo o »zastarelosti« ali »nepomembnosti«. Vendar to ne bi moglo biti dlje od resnice. Pregled Stare zaveze je vreden truda in vas bo duhovno obogatil. Spodaj so povezave k povzetkom različnih knjig Stare zaveze. Iskreno upamo, da vam bo pregled Stare zaveze koristil v vaši hoji s Kristusom.

English

Prva Mojzesova knjiga (Geneza)

Druga Mojzesova knjiga (Eksodus)

Tretja Mojzesova knjiga (Levitik)

Cetrta Mojzesova knjiga (Numeri)

Peta Mojzesova knjiga (Devteronomij)

Jozue knjiga

Sodniki knjiga

Ruta knjiga

Prva Samuelova knjiga

Druga Samuelova knjiga

Prva kraljev knjiga

Druga kraljev knjiga

Prva kroniška knjiga

Druga kroniška knjigaPregled Svetega Pisma

Pregled Nove ZavezePovratek na slovensko domačo stran

Pregled Stare Zaveze
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries