settings icon
share icon
Vprašanje

Kako lahko sprejmem božje odpuščanje?

Odgovor


Apostolska dela 13,38-39 pravijo: »Vedite, bratje: po njem [Jezusu] se vam oznanja odpuščanje grehov. In vsak, kdor veruje, dobi v njem opravičenje od vsega, od česar niste mogli dobiti opravičenja v Mojzesovi postavi.« (dodan poudarek)

Kaj je odpuščanje in zakaj ga potrebujem?

Beseda »odpustiti« pomeni očistiti račun, pomilostiti, preklicati dolg. Če nismo samovšečneži, sociopati ali psihopati, kadar smo do koga nepravični, iščemo odpuščanje, da bi odnos lahko obnovili. Odpuščanje ni samoumevno in nihče ne dobi odpuščanje zato, ker si tega zasluži. Nihče si ne zasluži, da bi mu bilo odpuščeno. Odpuščanje je odločno, nesebično dejanje ljubezni, usmiljenja in milosti. Odpuščanje je odločitev ene osebe, da bo oprostila drugo ne glede na to, kaj je storila.

Sveto pismo pravi, da vsi potrebujemo Božje odpuščanje. Vsi smo grešili proti Bogu. Pridigar 7,20 trdi: »Na zemlji ni pravičnega človeka, ki bi delal samo dobro in bi nikoli ne pogrešil.« Prvo Janezovo pismo 1,8 pravi: »Če rečemo, da smo brez greha, sami sebe varamo in resnice ni v nas.« Vsi grehi so dejanja uporništva proti Bogu. Zato vsak res nujno potrebuje Božje odpuščanje. Če naši grehi ne bodo odpuščeni, bomo na veke trpeli njihove posledice.« (Evangelij po Janezu 3,36; 6,47; Prvo Janezovo pismo 5,12)

Odpuščanje — kako sem ga deležen?

Na srečo je Bog tako ljubeč in usmiljen, da vztrajno poziva svoje izvoljene k odrešenju. Apostol Peter v Drugem Petrovem pismu 3,9 pravi izvoljenim: »Gospod ni počasen glede obljube, kakor nekateri mislijo, da je to počasnost. Ne, le potrpežljiv je z vami, ker noče, da bi se kdo pogubil, temveč da bi vsi dosegli spreobrnjenje.« Bog je trdno odločil, da bo vse, za katere je Jezus umrl, potegnil k odpuščanju (Drugo Petrovo pismo 1,1-4.10).

Edina pravična kazen za naše grehe je večna smrt. Prva polovica Pisma Rimljanom 6,23 pravi: »Plačilo za greh je namreč smrt; …« Večna smrt je kazen, ki smo si jo vsi ljudje prislužili zaradi grehov (Pismo Efežanom 2,1-2). Po Božjem popolnem načrtu se je druga oseba Svete Trojice, Bog Sin utelesil v človeškem bitju — Jezus Kristus (Evangelij po Janezu 1,1-3.14). Jezus Kristus, Božji človek, je za grehe izvoljenih umrl na križu. Drugo pismo Korinčanom 5,21 kristjane uči: »Njega, ki ni poznal greha, je zavoljo nas storil za greh [za nosilca greha], da bi mi postali Božja pravičnost v njem (dodan poudarek).« Jezus je namesto svojega ljudstva umrl na križu za kazen, ki smo si jo prislužili mi! Torej, Jezus je edini Odrešenik po celem svetu za odpuščanje grehov. Prvo Janezovo pismo 2,2 trdi: »On je namreč spravna daritev za naše grehe, pa ne le za naše, temveč tudi za ves svet.« Ni nobenega drugega odrešenika na svetu, ker le Jezus je vstal od mrtvih in s tem premagal greh in smrt (Prvo pismo Korinčanom 15,1-28). Zatorej slavimo Boga Očeta in njegovega Sina, ki je s svojim križem svoje ljudstvo odrešil, ker; »... Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu (Pismo Rimljanom 6,23b).«

Ali so tvoji grehi odpuščeni po veri v Jezusa? Ali imaš globok, vztrajen mir z Bogom, ker je Jezus tvoj osebni Rešitelj od greha? Odpuščanje je Bog zate že priskrbel, če veruješ samo v Jezusa Kristusa kot svojega osebnega Odrešenika. V pismu Efežanom 1,7 piše o Božjih otrocih: »V njem, po njegovi krvi imamo odkupitev, odpuščanje prestopkov po bogastvu njegove milosti.« Jezus je plačal dolg za grehe vsakega, ki mu samo zaupa in zato smo v njem odkupljeni. Evangelij po Janezu 3,16-17 nosi tole čudovito sporočilo: »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, ki vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil.«

Odpuščanje — je to res tako preprosto?

Da, tako preprosto je! Odpuščanja od Boga si ne moreš prislužiti. Zanj niti ne moreš plačati. Lahko ga samo sprejmeš, po veri, preko milosti in usmiljenja našega Boga. Če te je Sveti Duh spreobrnil od greha nevere in zdaj veruješ samo v Jezusa Kristusa kot svojega edinega osebnega Odrešenika in Gospoda, potem je zate tale molitev. Vendar zapomni si, izrekanje te molitve ali katere koli druge te ne bo odrešilo. Edino, kar te lahko obvaruje pred Božjim srdom proti grehu, je samo Božja milost samo preko vere v Kristusa. Ta molitev je preprost način, kako lahko izraziš Bogu svojo vero, ki ti jo je On podaril in se mu zahvališ za odrešenje. »Bog, vem, da sem grešil in zaslužim si večno kazen v peklu. Toda verujem, da je Jezus Kristus nase prevzel vse moje grehe in mi tako preko daru vere vanj zagotovil odpuščanje. Po moči Svetega Duha sem se odvrnil od grehov in zaupam vate in v tvoje odrešenje. Hvala za tvojo prečudovito milost in odpuščanje, ki je milostni dar večnega življenja. Amen!«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako lahko sprejmem božje odpuščanje?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries