settings icon
share icon
Pitanje

Na koji način mogu da prevaziđem osećanje odbačenosti?

српски

Odgovor


Svi smo skloni da osećamo razočarenje i odbačenost, i to je posebno slučaj posle raskida veze. Međutim, kao nanovo rođeni hrišćani imamo izvor u Božijoj Reči koja može da donese utehu i pojašnjenje za tu situaciju. Ako nas jedna osoba odbaci, to ne znači da nismo dostojni ljubavi. Međutim, možemo da dozvolimo da to jedno odbacivanje odredi kako se osećamo i dozvoli da to osećanje utiče na našu ideju o tome ko smo, ili da izaberemo da idemo napred na osnovu nečeg što je mnogo trajnije.

Šta je to? Za vernike, to je naš položaj u Hristu. Kada smo nanovo rođeni, mi smo prihvaćeni. „Neka je blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas je u Hristu blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom na nebesima, jer nas je u njemu izabrao pre stvaranja sveta — da budemo sveti i neporočni pred njim, odredivši nas unapred u ljubavi, blagonaklonošću svoje volje, da nas Hristovim posredstvom usini, da hvalimo slavu njegove blagodati, kojom nas je obdario u voljenom Sinu" (Efežanima 1:3-6).

Iako ga ne zaslužujemo niti možemo da ga zaradimo (Efežanima 2:8-9), Gospod Isus Hritos nas je blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom i učinio da u Njemu budemo prihvaćeni. To prihvatanje je Njegov blagodatni dar, i prevazilazi bilo koje osećanje koje možemo da imamo jer osećanje nije bazirano na realnosti Božije reči. Kada primenimo ovu istinu po veri, ona postaje realnost u našim srcima i životima.

Bolno je živeti u skladu sa osećanjima. Bićemo povređeni i razočarani, jer živimo u grešnom svetu. Naša reakcija na bol i razočarenje će nas ili učiniti jačima u našem hodu sa Gospodom ili će značiti da hodamo ranjeni. Oba ishoda su naš izbor. Bog nam omogućava da hodamo kroz razočarenja u ovom životu sa saznanjem da nam On pomaže. Njegova blagodat i uteha su naše kada se odmaramo u Njemu. Svako nanovo rođeno Božije dete ima svu ovu pomoć i blagoslove u Hristu, ali je na nama da ih koristimo. To je kao da imamo milion dolara u banci i biramo da se izgladnimo do smrti jer ne koristimo taj novac na hranu.

Kao vernike nas ne definišu naši gresi ili razočarenje ili odbacivanje koje smo doživeli od ljudi. Definiše nas to što smo deca Božija, nanovo rođena za novi život, kojima je dat svaki duhovni blagoslov i koji su u Hristu prihvaćeni. To je odlučujući faktor kada se radi o pobedonosnom životu. Možemo bilo da hodamo u svojoj snazi, ili kako to Pavle naziva – našoj „telesnosti", ili možemo da hodamo u sili Svetog Duha. To je naš izbor. Bog nam je dao oklop (Efežanima 6:11-18), ali mi smo ti koji bi trebalo po veri da ga oblačimo.

Zato, ako si Božije dete. Možeš da doživiš razočarenja i ovom životu, ali za dete Kralja ovo odbacivanje je samo mala prepreka. Možeš da izabereš da prigrliš svoje nasleđe koje imaš kao Božije dete i ideš napred po blagodati. Oproštenje drugima i sebi je dar koji možeš da daš jer je to dar koji si i sam dobio od Gospoda Isusa Hrista (Efežanima 4:32).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Na koji način mogu da prevaziđem osećanje odbačenosti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries