settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da primim oproštenje od Boga?

српски

Odgovor


Dela 13,38 kažu: „Stoga primite na znanje, braćo, da se kroz Isusa vama objavljuje oproštaj grehova.“

Šta je oproštenje i zašto mi je potrebno?

Reč „oprostiti“ znači izbrisati greške, pomilovati, oprostiti dug. Kada povredimo nekoga, tražimo njegovo oproštenje da bi se odnos obnovio. Oproštenje se ne daje zato što osoba zaslužuje da joj bude oprošteno. Niko ne zaslužuje da mu bude oprošteno. Oproštonje je čin ljubavi, milosti i blagodati. Oproštenje je odluka da nemamo nešto protiv druge osobe, uprkos tome šta nam je uradila.

Biblija nam govori da nam je svima potrebno Božije oproštenje. Svi smo zgrešili. Knjiga propovednika 7,20 izjavljuje: „Doista nema čoveka pravedna na zemlji koji tvori dobro i ne greši.“ 1. Jovanova 1,8 kaže: „Ako kažemo da nemamo greha, sami sebe varamo i istine nema u nama.“ Svaki greh je u krajnjoj liniji čin pobune protiv Boga (Psalam 51,4). I zbog toga nam je očajnički potrebno Božije oproštenje. Ako naši gresi nisu oprošteni, provešćemo večnost ispaštajući posledice naših greha (Matej 25,46; Jovan 3,36).

Oproštenje – Kako da ga dobijem?

Srećom, Bog je pun ljubavi i milostiv – spreman da nam oprosti grehe! 2. Petrova 3,9 nam kaže, „…nego pokazuje svoju strpljivost prema vama jer ne želi da iko propadne, nego da svi dođu do pokajanja.“ Bog želi da nam oprosti, tako da nam je On omogućio oproštenje.

Jedina pravedna kazna za naše grehe je smrt. Prvi deo Rimljana 6,23 izjavljuje: „Smrt je naime plata za greh…” Večna smrt je ono što smo zaslužili zbog svojih greha. Bog je u svom savršenom planu postao ljudsko biće – Isus Hristos. (Jovan 1,1. 14). Isus je umro na krstu, preuzimajući kaznu koju mi zaslužujemo – smrt. 2. Korinćanima 5,21 nas uči: „Onoga koji nije znao greha Bog je učinio grehom za nas, da mi u Njemu postanemo pravednost Božija.” Isusova smrt kao Boga, obezbedila je oproštenje greha celog sveta. 1. Jovanova 2,2 izjavljuje: „On je žrtva pomirenja za naše grehe, ne samo za naše nego i za grehe celog sveta.” Isus je ustao iz mrtvih, objavljujući svoju pobedu nad grehom i smrću (1. Korinćanima 15,1-28). Slava Bogu, kroz smrt i vaskrsenje Isusa Hrista, ostvaruje se istina drugog dela Rimljana 6,23 „…a blagodatni dar Božiji je – večni život u Hristu Isusu, Gospodu našem.”

Da li želiš da ti gresi budu oprošteni? Da li imaš stalno osećanje krivice kojeg ne možeš da se oslobodiš? Oproštenje tvojih greha je moguće ako poveruješ u Isusa Hrista kao svog Spasitelja. Efescima 1,7 kaže, „U Njemu imamo otkup – Njegovom krvlju, oproštaj prestupa – po bogatstvu Njegove blagodati.” Isus je platio naš dug da bi moglo da nam bude oprošteno. Sve što treba da uradiš je da zamoliš Boga da ti oprosti kroz Isusa, verujući da je Isus umro da bi platio za tvoje oproštenje – i On će ti oprostiti! U Jovanu 3,16-17 se nalazi ovaj predivan pasus: „Jer Bog je tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao, da svaki - ko veruje u Njega – ne propadne, nego da ima večni život. Bog, naime, nije poslao Sina u svet da sudi svetu, nego da se svet spase Njegovim posredstvom.“

Oproštenje – da li je zaista tako lako?

Da, lako je! Ne možete da zaslužite Božije oproštenje. Ne možete da platite za svoje oproštenje. Jedino možete da ga primite, verom, kroz Božiju blagodat i milost. Ako želiš da prihvatiš Isusa Hrista kao svog Spasitelja i dobiješ oproštenje od Boga, evo molitve koju možeš da moliš. Izgovaranje ove ili bilo koje druge molitve te neće spasiti. Ova molitva je jednostavno samo način da pokažeš Bogu svoju veru u Njega i da mu se zahvališ za oproštenje. „Bože, znam da sam zgrešio protiv tebe i da zaslužujem da budem kažnjen. Ali Isus Hristos je preuzeo kaznu koju ja zaslužujem, tako da mi verom u Njega može biti oprošteno. Ja se okrećem od svojih greha i pouzdam se u Tebe za svoje spasenje. Hvala ti za Tvoju predivnu blagodat i oproštenje – dar večnog života! Amin!“

Da li si poverovao u Isusa Hrista zbog onog što si ovde pročitao? Ako jesi, molim te klikni na “Poverovao sam u Isusa Hrista danas” ikonu dole.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da primim oproštenje od Boga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries