settings icon
share icon
Pitanje

Želim bebu, ali moj supružnik ne. Šta da radimo?

српски

Odgovor


Biblija proglašava da su deca blagoslov. Psalam 127:3 kaže: „ Deca su nasledstvo od Gospoda, plod utrobe nagrada od njega“. Ovo je suprotno načinu na koji veliki deo sveta gleda na decu – kao na prepreku i teret. Na decu ne treba gledati kao na obavezu. 

Nedostatak želje za decom ponekad potiče iz sebičnih pobuda. Neki ljudi ne žele decu jer žele da se fokusiraju na sebe, svoju karijeru i svoj novac. Ne žele da budu „vezani“ ili da se odreknu svojih skupih automobila, domova ili odmora. Ovakav stav je grešan. Drugi ne žele decu zbog straha da neće biti uspešni roditelji ili da neće moći da priušte da odgledaju dete kako treba. Neki imaju strah od samog porođaja. Bog je dovoljno veliki da se nosi sa ovim strahovima. Za druge, nemanje želje za decom ima veze sa ranama i lošim iskustvom iz prošlosti. Bog može da isceli ove rane. Za druge, razlog zašto ne žele decu može doći iz nekog sasvim drugog razloga.

Bez poznavanja pravog razloga zašto ne žele da imaju decu, teško je utvrditi da li su osećanja „pogrešna“ ili ne. Ima li zdravstvenih problema? Ima li nerešenih pitanja iz detinjstva? To su stvari o kojima supružnici treba da razgovaraju između sebe, a ako je potrebno, treba da potraže hrišćansko bračno savetovanje.

Kao hrišćani, naša odanost prvo treba da bude prema Bogu, koji kaže da su deca blagoslov. Posle toga je najvažniji odnos sa našim supružnikom. Ako je supružniku veoma važno da ima decu, to svakako treba uzeti u obzir, sa stavom poštovanja i potčinjenosti (videti Efescima 5:21-33). Praktično pogledano, ovo je tema o kojoj bi trebalo temeljno razgovarati pre braka.

Ako se posvetimo molitvi, čitanju Biblije i razmišljanju o njoj, Bog će nam otkriti svoju volju ako Ga stavimo na prvo mesto. Rimljanima 12:2 izjavljuje: „Ne prilagođavajte se ovome svetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoga uma, da biste mogli da prosudite šta je Božija volja, šta je dobro, ugodno i savršeno.“

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Želim bebu, ali moj supružnik ne. Šta da radimo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries