settings icon
share icon
Питање

Желим бебу, али мој супружник не. Шта да радимо?

srpski
Одговор


Библија проглашава да су деца благослов. Псалам 127:3 каже: „ Деца су наследство од Господа, плод утробе награда од њега“. Ово је супротно начину на који велики део света гледа на децу – као на препреку и терет. На децу не треба гледати као на обавезу. 

Недостатак жеље за децом понекад потиче из себичних побуда. Неки људи не желе децу јер желе да се фокусирају на себе, своју каријеру и свој новац. Не желе да буду „везани“ или да се одрекну својих скупих аутомобила, домова или одмора. Овакав став је грешан. Други не желе децу због страха да нец́е бити успешни родитељи или да неће моћи да приуште да одгледају дете како треба. Неки имају страх од самог порођаја. Бог је довољно велики да се носи са овим страховима. За друге, немање жеље за децом има везе са ранама и лошим искуством из прошлости. Бог може да исцели ове ране. За друге, разлог зашто не желе децу може доц́и из неког сасвим другог разлога.

Без познавања правог разлога зашто не желе да имају децу, тешко је утврдити да ли су осец́ања „погрешна“ или не. Има ли здравствених проблема? Има ли нерешених питања из детињства? То су ствари о којима супружници треба да разговарају између себе, а ако је потребно, треба да потраже хришц́анско брачно саветовање.

Као хришц́ани, наша оданост прво треба да буде према Богу, који каже да су деца благослов. После тога је најважнији однос са нашим супружником. Ако је супружнику веома важно да има децу, то свакако треба узети у обзир, са ставом поштовања и потчињености (видети Ефесцима 5:21-33). Практично погледано, ово је тема о којој би требало темељно разговарати пре брака.

Ако се посветимо молитви, читању Библије и размишљању о њој, Бог ц́е нам открити своју вољу ако Га ставимо на прво место. Римљанима 12:2 изјављује: „Не прилагођавајте се овоме свету, него се преображавајте обнављањем свога ума, да бисте могли да просудите шта је Божија воља, шта је добро, угодно и савршено.“

EnglishВрати се на Српску страну

Желим бебу, али мој супружник не. Шта да радимо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries