settings icon
share icon
Въпрос

Кои са най-разпространените световни религии?

Отговор


Има безброй религии в света като повечето религии имат в себе си подсекти. Най-общо казано, всички религии се опитват да помогнат на хората да осъзнаят целта и съществуването си в този свят, да обяснят какво се случва в задгробния живот и да заявят дали има или няма божество и ако има, как да се отнасяме към това божество. Седемте световни религии в долния списък обхващат над 95% от последователите на световните религии.

Римокатолицизъм и християнство
Има приблизително 1,2 милиарда хора по света, изповядващи римокатолицизма. Въпреки че римокатолическата църква винаги се е идентифицирала с християнството, има фундаментални разлики между двете. Римокатолиците най-общо се определят като християни, но за целите на разграничаването на двете течения на християнската вяра, последователите на римокатолицизма се наричат католици, докато последователите некатолици на християнската вяра се наричат християни. Има приблизително 900 милиона хора по света, които изповядват некатолическо християнство. Името произлиза от факта, че ранните последователи на Исус от Назарет били наричани християни (Деяния 11:26), което буквално означава „малки Христосовци". „Христос" е гръцката дума за еврейското Месия, „помазаника". Въпреки че християните често се отъждествяват с определени деноминации като баптисти, методисти, презвитерианци, лутерани, петдесятници и назаряни, те също универсално претендират за името християни за себе си. Християнството често е наричано колективно „църквата". Това е неопределен термин, тъй като това е също думата, използвана за местни паства и сгради, както и за специфични деноминации.

Ислям
Думата „ислям" буквално означава „подчинение" и като такъв, мюсюлманинът е „човек, подчинен на Бог". Ислямът се основава главно на писанията на Мохамед, както са записани в Корана. Днес има около 1,3 милиарда мюсюлмани посвета. Ислямът е представен навсякъде по света. Въпреки че най-често ислямът се свързва със Средния Изток, най-големите мюсюлмански населения са в Азия. Значителна част от населението на Индонезия, Малайзия, Пакистан, Бангладеш и Индия изповядва исляма.

Индуизъм
Индуизмът е дума, създадена от западния свят да обхване преобладаващата религиозна и социална система на Индия. Традиционно, тези, които назоваваме индуисти, наричат своята религия „дхарма", което означава „пътят" или „религията". Има приблизително 900 милиона индуисти по света. Очевидно, най-големият брой индуисти се намират в Индия. Тъй като индусите са емигрирали навсякъде по света, обаче, има много индуистки общности в други страни. Общият брой на индуисти в Индия е противоречив, защото включва до 300 милиона „недосегаеми" („далити"), които официално се броят като част от индуистката социална структура, но на които им е попречено да участват напълно в индуистките ритуали.

Будизъм
Будизмът се основава на учението на човек, наречен Буда, което означава „просветлен". Тази религия има много различни разклонения, но будизмът е единственият подходящ, всеобхватен термин и неговите последователи, без значение колко се различават във вярванията си, са щастливи да са известни като будисти. Будизмът има около 360 милиона последователи, което го поставя на четвърто място след християнството, исляма и индуизма. Будизмът възникнал в Индия. Той преобладава в по-традиционните си форми в Шри Ланка и много от Югоизточна Азия (Тайланд, Мианмар, Лаос и Камбоджа). В допълнение, той е приел разнообразни форми в много други азиатски страни, най-отчетливо Тибет, Корея, Китай и Япония. Днес будизмът често се възприема от западняците, което често влияе на изменението на традиционните форми на тази религия.

Юдаизъм
Юдаизмът е наречен на името на племето Юда, едно от дванадесетте древни племена на Израил. Така, буквално, това е религията на тези, които произлизат от племето на Юда, които са наречени евреи. Обаче, да бъдеш евреин се отнася до етническата идентичност, както и до вярата, и днес има много евреи, които не практикуват еврейската вяра, въпреки че те са щастливи да са известни като евреи етнически и културно. Изчислено е, че днес има около 15 милиона религиозни евреи по света, но много други не практикуват никаква религия.

Бахайство
Терминът бахайство буквално означава „последовател на Баха", което се отнася до Бахаулла, основателя на религията. Бахайството има повече от седем милиона члена. Произлязло от Иран, бахайството е представено в доста над 200 страни в света, самозад християнството (в над 250 страни), но далеч пред исляма, който е в около 175 страни.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои са най-разпространените световни религии?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries