settings icon
share icon
Pitanje

Koji su neki od znakova istinske spasonosne vere?

српски

Odgovor


Ovo je jedno od najbitnijih pitanja u hrišćanskom životu. Mnogi vernici sumnjaju u svoje spasenje, jer ne vide znake istinske vere u njihovim životima. Postoje oni koji kažu da ne treba nikada da sumnjamo u našu odluku da sledimo Hrista, ali Biblija nas ohrabruje da ispitamo sebe i vidimo da li smo zaista „u veri” (2. Korinćanima 13:5). Na sreću, Bog nam daje jasna upustva kako možemo da budemo sigurni da imamo večni život. Prva poslanica Jovanova je napisana u tu svrhu, kao što kaže u 1. Jovanovoj 5:13 „Ovo napisah vama koji verujete u ime Sina Božijeg, da znate - da imate večni život.”

Postoji niz testova u 1. Jovanovoj koje možemo da upotrebimo i ispitamo sebe i našu veru. Dok ih razmatramo , zapamtite da niko neće savršeno ispuniti sve te testove u isto vreme, ali oni treba da otkriju jednu stalnu tendenciju koja karakteriše naše živote kako rastemo u blagodati.

1. Da li uživate u zajedništvu sa Hristom i Njegovim otkupljenim ljudima? (1. Jovanova 1:3)
2. Da li bi ljudi za vas rekli da hodate u svetlu ili u tami (1. Jovanova 1:6-7).
3. Da li priznajete svoje grehe? (1. Jovanova 1: 8)
4. Da li ste poslušni Božijoj Reči (1. Jovanova 2:3-5)
5. Da li vaš život pokazuje da više volite Boga nego svet (1. Jovanova 2:15).
6. Da li vaš život oslikava da radite ono „što je ispravno” (1. Jovanova 2:29)
7. Da li se trudite da održite čist život (1. Jovanova 3:3)
8. Da li vidite tendenciju pada greha u svom životu? (1. Jovanova 3:5-6) (Primedba: ovo se odnosi na prekidanje greha kao načina života, ne na potpuno odsustvo greha).
9. Da li pokazujete ljubav prema drugim hrišćanima? (1. Jovanova 3:14).
10. Da li u praksi pokazujete ljubav ili samo o tome pričate? (1. Jovanova 3:18-19).
11. Da li imate čistu savest? (1. Jovanova 3:21)
12. Da li doživljavate pobedu u svoj hrišćanskom hodu? (1. Jovanova 5:4).

Ukoliko ste u stanju da istinski odgovorite potvrdno na ova pitanja (ili na većinu njih, a radite na drugima), onda vaš život donosi plod spasenja. Isus je rekao da će nas po plodovima prepoznati da smo Njegovi učenici (Matej 7:20). Grane bez ploda – vernici koji izgovaraju veru, ali ne pokazuju plod Duha (Galatima 5:22-23) su odsečeni i bačeni u vatru (Jovan 15:2). Istinska vera je onaj koja ne samo veruje u Boga (to radi i đavo – Jakovljeva 2:19), već ona koja vodi u otvoreno priznanje greha i u poslušnost Hristovim zapovestima. Zapamtite, mi smo spašeni po blagodati kroz veru, ne po delima (Efescima 2:8-9), ali naša dela treba da pokažu realnost spasenja (Jakovljeva 2:17-18). Istinska spasonosna vera uvek će proizvesti dela; vera koja je stalno bez dela nije uopšte vera i nikog ne spašava.

Pored ovih potvrda, treba da zapamtimo Božija obećanja i realnost rata u kome se nalazimo. Satana je isto tako realan kao i Isus Hristos i on je ogroman neprijatelj naših duša. Kada se okrenemo Hristu, Satana će koristiti svaku priliku da nas obmane i porazi. On će pokušati da nas ubedi da smo mi bezvredni propali slučajevi ili da je Bog od nas odustao. Kada smo u Hristu, imamo sigurnost da nas On čuva. Sam Isus se molio za nas u Jovanu 17:11 „sačuvaj ih u svoje ime, koje si mi dao, da budu jedno - kao što smo mi.“ Zatim, u 15. stihu, On se molio „Sačuvaj ih od zloga”. U Jovanu 10:27-29, Isus je rekao: „Moje ovce slušaju moj glas, i ja ih poznajem, te idu za mnom. Dajem im večni život, pa neće nikada propasti, niti će ih ko oteti iz moje ruke. Moj Otac - koji mi dade - veći je od svih, i niko ne može da otima iz ruke moga Oca.“ Ako čuješ i poslušaš Isusov glas, onda si jedna od Njegovih ovci i On te nikada neće pustiti. Isus je ovde dao divan opis hrišćana koji su sigurni u Njegovom zagrljaju ljubavi, a Očeve svemoćne ruke su obrglile Hristove, dajući nam duplo uveravanje u vezi sa večnom sigurnošću.

Vrati se na Srpsku stranu

Koji su neki od znakova istinske spasonosne vere?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries