settings icon
share icon
Питање

Који су неки од знакова истинске спасоносне вере?

srpski
Одговор


Ово је једно од најбитнијих питања у хришћанском животу. Многи верници сумњају у своје спасење, јер не виде знаке истинске вере у њиховим животима. Постоје они који кажу да не треба никада да сумњамо у нашу одлуку да следимо Христа, али Библија нас охрабрује да испитамо себе и видимо да ли смо заиста „у вери” (2. Коринћанима 13:5). На срећу, Бог нам даје јасна упуства како можемо да будемо сигурни да имамо вечни живот. Прва посланица Јованова је написана у ту сврху, као што каже у 1. Јовановој 5:13 „Ово написах вама који верујете у име Сина Божијег, да знате - да имате вечни живот.”

Постоји низ тестова у 1. Јовановој које можемо да употребимо и испитамо себе и нашу веру. Док их разматрамо , запамтите да нико неће савршено испунити све те тестове у исто време, али они треба да открију једну сталну тенденцију која карактерише наше животе како растемо у благодати.

1. Да ли уживате у заједништву са Христом и Његовим откупљеним људима? (1. Јованова 1:3)
2. Да ли би људи за вас рекли да ходате у светлу или у тами (1. Јованова 1:6-7).
3. Да ли признајете своје грехе? (1. Јованова 1: 8)
4. Да ли сте послушни Божијој Речи (1. Јованова 2:3-5)
5. Да ли ваш живот показује да више волите Бога него свет (1. Јованова 2:15).
6. Да ли ваш живот осликава да радите оно „што је исправно” (1. Јованова 2:29)
7. Да ли се трудите да одржите чист живот (1. Јованова 3:3)
8. Да ли видите тенденцију пада греха у свом животу? (1. Јованова 3:5-6) (Примедба: ово се односи на прекидање греха као начина живота, не на потпуно одсуство греха).
9. Да ли показујете љубав према другим хришћанима? (1. Јованова 3:14).
10. Да ли у пракси показујете љубав или само о томе причате? (1. Јованова 3:18-19).
11. Да ли имате чисту савест? (1. Јованова 3:21)
12. Да ли доживљавате победу у свој хришћанском ходу? (1. Јованова 5:4).

Уколико сте у стању да истински одговорите потврдно на ова питања (или на већину њих, а радите на другима), онда ваш живот доноси плод спасења. Исус је рекао да ће нас по плодовима препознати да смо Његови ученици (Матеј 7:20). Гране без плода – верници који изговарају веру, али не показују плод Духа (Галатима 5:22-23) су одсечени и бачени у ватру (Јован 15:2). Истинска вера је онај која не само верује у Бога (то ради и ђаво – Јаковљева 2:19), већ она која води у отворено признање греха и у послушност Христовим заповестима. Запамтите, ми смо спашени по благодати кроз веру, не по делима (Ефесцима 2:8-9), али наша дела треба да покажу реалност спасења (Јаковљева 2:17-18). Истинска спасоносна вера увек ће произвести дела; вера која је стално без дела није уопште вера и никог не спашава.

Поред ових потврда, треба да запамтимо Божија обећања и реалност рата у коме се налазимо. Сатана је исто тако реалан као и Исус Христос и он је огроман непријатељ наших душа. Када се окренемо Христу, Сатана ће користити сваку прилику да нас обмане и порази. Он ће покушати да нас убеди да смо ми безвредни пропали случајеви или да је Бог од нас одустао. Када смо у Христу, имамо сигурност да нас Он чува. Сам Исус се молио за нас у Јовану 17:11 „сачувај их у своје име, које си ми дао, да буду једно - као што смо ми.“ Затим, у 15. стиху, Он се молио „Сачувај их од злога”. У Јовану 10:27-29, Исус је рекао: „Моје овце слушају мој глас, и ја их познајем, те иду за мном. Дајем им вечни живот, па неће никада пропасти, нити ће их ко отети из моје руке. Мој Отац - који ми даде - већи је од свих, и нико не може да отима из руке мога Оца.“ Ако чујеш и послушаш Исусов глас, онда си једна од Његових овци и Он те никада неће пустити. Исус је овде дао диван опис хришћана који су сигурни у Његовом загрљају љубави, а Очеве свемоћне руке су обрглиле Христове, дајући нам дупло уверавање у вези са вечном сигурношћу.Врати се на Српску страну

Који су неки од знакова истинске спасоносне вере?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries