settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje krsta?

српски

Odgovor


U suštini, značenje krsta je smrt. Od otprilike 6. veka pre Hrista do 4. veka posle Hrista, krst je bio način egzekucije koji je rezultirao smrću na najmučniji i najbolniji način. Prilikom raspeća, osoba je bila ili vezana ili prikovana za drveni krst i ostavljena da visi do smrti. Smrt je bila spora i neverovatno bolna. Međutim, zbog Hrista i Njegove smrti na krstu, značenje krsta danas je potpuno drugačije.

U hrišćanstvu, krst prestavlja raskrsnicu Božije ljubavi i pravde. Isus Hristos je Božije Jagnje koje uzima grehe sveta (Jovan1:29). Pominjanje Isusa kao Božijeg Jagnjeta ukazuje na ustanovljenje jevrejskog praznika Pashe u knjizi Izlaska 12. Izraelcima je bilo naređeno da žrtvuju čisto jagnje i da njegovu krv namažu na dovratke svojih domova. Krv bi bila znak za anđela smrti da „preskoči" taj dom i tako ostavi te prekrivene krvlju bezbednim. Kada je Isus došao Jovanu da bude kršten, Jovan ga je prepoznao i uzviknuo „Evo jagnjeta Božijeg koje uklanja greh sveta″ (Jovan 1:29) i tako identifikovao Njega i Božiji plan za Njega da bude žrtva za greh.

Neko može da se zapita zašto je Isus uošte morao da umre. Ovo je glavna poruka Biblije — priča o iskupljenju. Bog je stvorio nebo i zemlju i stvorio je čoveka i ženu po Njegovom liku i postavio ih u rajski vrt da budu Njegovi upravitelji na zemlji. Međutim, zbog Sataninih iskušenja (zmije), Adam i Eva su zgrešili i prestali da uživaju u Božijoj blagodati. Štaviše, oni su preneli kletvu greha na svoju decu, tako da svako nasleđuje njihov greh i krivicu. Bog Otac poslao je jedinog Sina na ovaj svet da poprimi ljudski oblik i da bude Spasitelj svog naroda. Rođen od device, Isus je izbegao kletvu pada koja inficira druga ljudska bića. Kao bezgrešni Božiji Sin, On je mogao da obezbedi čistu žrtvu koju Bog zahteva. Božija pravednost zahtevala je osudu i kaznu za greh; Božija ljubav ga je pokrenula da pošalje jedinog Sina da bude pomirenje za greh.

Zbog Isusove iskupljujuće žrtve na krstu, oni koji poveruju u Njega za svoje spasenje imaju zagarantovan večni život (Jovan 3:16). Međutim, Isus poziva svoje sledbenike da uzmu svoj krst i slede Njega (Matej 16:24). Ovaj koncept „nošenja krsta" je danas izgubio mnogo od svog prvobitnog značenja. Tipično, mi pominjemo „nošenje krsta" da bi ukazali na nelagodnu ili tešku okolnost (na primer, „moj problematični tinejdžer je moj krst"). Međutim, moramo da imamo na umu da Isus poziva svoje učenike da se upuste u radikalno poricanje sebe. Za osobu u 1. veku nove ere, krst je značio samo jednu stvar-smrt. „Jer ko hoće da spase svoj život — izgubiće ga; a ko izgubi svoj život mene radi — naći će ga″ (Matej 16:25). Poslanica Galatima ponavlja ovu temu smrti grešnog sebe i ponovno ustajanje novog života u Hristu: „Tako ne živim više ja, nego Hristos živi u meni. A što sad živim u telu, živim verom u Sina Božijeg, koji me je zavoleo i sebe predao za mene″ (Galatima 2:20).

Postoje mesta u svetu gde su hrišćani progonjeni zbog svoje vere, čak i do tačke smrti. Oni znaju šta znači nositi svoj krst i pratiti Hrista na vrlo realan način. Za one koji nisu progonjeni na taj način i dalje važi da ostanu verni Hristu. Čak i ako nikada ne budemo pozvani da podnesemo krajnju žrtvu, moramo da budemo voljni da to učinimo zbog Onog koji nas je spasao i dao svoj život za nas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje je značenje krsta?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries