settings icon
share icon
Питање

Које је значење крста?

srpski
Одговор


У суштини, значење крста је смрт. Од отприлике 6. века пре Христа до 4. века после Христа, крст је био начин егзекуције који је резултирао смрћу на најмучнији и најболнији начин. Приликом распећа, особа је била или везана или прикована за дрвени крст и остављена да виси до смрти. Смрт је била спора и невероватно болна. Међутим, због Христа и Његове смрти на крсту, значење крста данас је потпуно другачије.

У хришћанству, крст преставља раскрсницу Божије љубави и правде. Исус Христос је Божије Јагње које узима грехе света (Јован1:29). Помињање Исуса као Божијег Јагњета указује на установљење јеврејског празника Паше у књизи Изласка 12. Израелцима је било наређено да жртвују чисто јагње и да његову крв намажу на довратке својих домова. Крв би била знак за анђела смрти да „прескочи" тај дом и тако остави те прекривене крвљу безбедним. Када је Исус дошао Јовану да буде крштен, Јован га је препознао и узвикнуо „Ево јагњета Божијег које уклања грех света″ (Јован 1:29) и тако идентификовао Њега и Божији план за Њега да буде жртва за грех.

Неко може да се запита зашто је Исус уоште морао да умре. Ово је главна порука Библије — прича о искупљењу. Бог је створио небо и земљу и створио је човека и жену по Његовом лику и поставио их у рајски врт да буду Његови управитељи на земљи. Међутим, због Сатаниних искушења (змије), Адам и Ева су згрешили и престали да уживају у Божијој благодати. Штавише, они су пренели клетву греха на своју децу, тако да свако наслеђује њихов грех и кривицу. Бог Отац послао је јединог Сина на овај свет да поприми људски облик и да буде Спаситељ свог народа. Рођен од девице, Исус је избегао клетву пада која инфицира друга људска бића. Као безгрешни Божији Син, Он је могао да обезбеди чисту жртву коју Бог захтева. Божија праведност захтевала је осуду и казну за грех; Божија љубав га је покренула да пошаље јединог Сина да буде помирење за грех.

Због Исусове искупљујуће жртве на крсту, они који поверују у Њега за своје спасење имају загарантован вечни живот (Јован 3:16). Међутим, Исус позива своје следбенике да узму свој крст и следе Њега (Матеј 16:24). Овај концепт „ношења крста" је данас изгубио много од свог првобитног значења. Типично, ми помињемо „ношење крста" да би указали на нелагодну или тешку околност (на пример, „мој проблематични тинејџер је мој крст"). Међутим, морамо да имамо на уму да Исус позива своје ученике да се упусте у радикално порицање себе. За особу у 1. веку нове ере, крст је значио само једну ствар-смрт. „Јер ко хоће да спасе свој живот — изгубиће га; а ко изгуби свој живот мене ради — наћи ће га″ (Матеј 16:25). Посланица Галатима понавља ову тему смрти грешног себе и поновно устајање новог живота у Христу: „Тако не живим више ја, него Христос живи у мени. А што сад живим у телу, живим вером у Сина Божијег, који ме је заволео и себе предао за мене″ (Галатима 2:20).

Постоје места у свету где су хришћани прогоњени због своје вере, чак и до тачке смрти. Они знају шта значи носити свој крст и пратити Христа на врло реалан начин. За оне који нису прогоњени на тај начин и даље важи да остану верни Христу. Чак и ако никада не будемо позвани да поднесемо крајњу жртву, морамо да будемо вољни да то учинимо због Оног који нас је спасао и дао свој живот за нас.

EnglishВрати се на Српску страну

Које је значење крста?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries