settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje broja 666?

српски

Odgovor


Na kraju Otkrivenja 13, gde se govori o zveri (Antihristu) i njegovom lažnom proroku, čitamo: „Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri; jer je čovekov broj. A njen je broj šesto šezdeset i šest" ( stih 18). Broj 666 je nekako ključ za identitet zveri. Otkrivenje 13 takođe pominje „žig zveri" (stihovi 16-17) i popularno mišljenje je da su 666 i žig povezani – međutim, žig zveri i 666 su izgleda dva različita pojma. Žig zveri je nešto što će ljudi dobiti da bi mogli da kupuju i prodaju. Broj 666 je nekako povezan sa zveri/Antihristom kao „njegov" broj. Naravno, ovaj broj bi mogao da bude deo njegovog žiga, ali Sveto pismo ne govori o definitivnoj vezi.

Značenje broja 666 je misterija i izgleda da je apostol Jovan, pišući nadahnut Svetim Duhom, hteo da tako i ostane. Jovan kaže da je potrebna mudrost da se on izračuna. Neki su koristeći gematriju (pripisivanje numeričke vrednosti svakom slovu imena ili reči i kombinovanje tih brojeva da bi se dobio totalan zbir), prepoznali Antihrista u raznim ljudima tokom istorije. Neke od poznatih meta su bile „Car Neron", „Ronald Vilson Regan", „Mihail Gorbačov" i razne pape u istoriji Rimokatoličke crkve. Neverovatno je dokle neki idu da bi nečije ime povezali sa brojem 666. Gotovo svako ime može da se sumira na 666 ako se primeni dovoljno matematičke gimnastike.

Zanimljivo je da je u nekim drevnim grčkim rukopisima knjige Otkrivenje dat broj 616, umesto 666. Dokazi rukopisa idu u prilog broja 666, ali drugi broj 616 bi trebalo da nas zaustavi pre nego što krenemo da kuckamo po digitronu.

Broj 666 će nekako biti onaj po kome ćemo identifikovati zver, ali kako je 666 povezan sa zveri nije glavna poenta stiha u Otkrivenju 13:18. Sveto pismo često koristi broj 7 kao da se odnosi na Boga i Njegovo savršenstvo. Broj 6 se smatra za broj čoveka, koji je stvoren na šesti dan i uvek „izneverava" Boga. Zver/Antihrist će težiti da bude nalik Bogu. On će najverovatnije tvrditi da je Bog. Međutim, baš kao što broj 6 nije veći od broja 7, tako će i zver/Antihrist, sa svojim „trojstvom" šestica na kraju da bude poražen u pokušaju da pobedi Boga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje je značenje broja 666?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries