settings icon
share icon
Питање

Које је значење броја 666?

srpski
Одговор


На крају Откривења 13, где се говори о звери (Антихристу) и његовом лажном пророку, читамо: „Овде је мудрост. Ко има ум нека израчуна број звери; јер је човеков број. А њен је број шесто шездесет и шест" ( стих 18). Број 666 је некако кључ за идентитет звери. Откривење 13 такође помиње „жиг звери" (стихови 16-17) и популарно мишљење је да су 666 и жиг повезани – међутим, жиг звери и 666 су изгледа два различита појма. Жиг звери је нешто што ће људи добити да би могли да купују и продају. Број 666 је некако повезан са звери/Антихристом као „његов" број. Наравно, овај број би могао да буде део његовог жига, али Свето писмо не говори о дефинитивној вези.

Значење броја 666 је мистерија и изгледа да је апостол Јован, пишући надахнут Светим Духом, хтео да тако и остане. Јован каже да је потребна мудрост да се он израчуна. Неки су користећи гематрију (приписивање нумеричке вредности сваком слову имена или речи и комбиновање тих бројева да би се добио тоталан збир), препознали Антихриста у разним људима током историје. Неке од познатих мета су биле „Цар Нерон", „Роналд Вилсон Реган", „Михаил Горбачов" и разне папе у историји Римокатоличке цркве. Невероватно је докле неки иду да би нечије име повезали са бројем 666. Готово свако име може да се сумира на 666 ако се примени довољно математичке гимнастике.

Занимљиво је да је у неким древним грчким рукописима књиге Откривење дат број 616, уместо 666. Докази рукописа иду у прилог броја 666, али други број 616 би требало да нас заустави пре него што кренемо да куцкамо по дигитрону.

Број 666 ће некако бити онај по коме ћемо идентификовати звер, али како је 666 повезан са звери није главна поента стиха у Откривењу 13:18. Свето писмо често користи број 7 као да се односи на Бога и Његово савршенство. Број 6 се сматра за број човека, који је створен на шести дан и увек „изневерава" Бога. Звер/Антихрист ће тежити да буде налик Богу. Он ће највероватније тврдити да је Бог. Међутим, баш као што број 6 није већи од броја 7, тако ће и звер/Антихрист, са својим „тројством" шестица на крају да буде поражен у покушају да победи Бога.

EnglishВрати се на Српску страну

Које је значење броја 666?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries