settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Adamu i Evi nije bilo čudno to što im se zmija obraća?

српски

Odgovor


Zanimljivo je reči da to što zmija govori Adami i Evi nije bio jedini slučaj u Bibliji kada životinje govore. Proroka Vala je ukorio njegov magarac (Brojevi 22:21-35). Treba da zapamtimo da, iako životinje nisu u mogućnosti da govore, postoje moćna bića (Bog, anđeli, Satana, demoni) koja su sposobna da izvode čuda, uključujući i to da životinja govori. Većina naučnika smatra da je Satana u Edenskom vrtu govorio kroz zmiju, a ne da je zmija sama pričala. Stoga, izveštaj iz Postanja 3 ne govori o tome da su zmije imale takvu inteligenciju koja bi im pomogla da smisleno govore.

Ipak, zašto Adam i Eva nisu smatrali čudnim što im se životinja obraća? Najverovatnije da Adam i Eva nisu imali isti pogled na životinje koji mi imamo danas. U današnje vreme, znamo iz iskustva da životinje nisu sposobne da govore na istom nivou kao ljudi. Adam i Eva nisu imali detinjstvo, niti su imali u okruženju druge ljude, da od njih uče. S obzirom da su Adam i Eva postojali verovatno samo nekoliko dana, nije nerazumno što su poverovali da su,bar neke životinje, bile u stanju da govore. Takođe je moguće da to nije bila prva životinja koja govori, a koju su Adam i Eva susreli. Možda je Satana ili čak,sam Bog, ranije koristio životinje da bi komunicirao sa Adamom i Evom. Tako malo detalja znamo u tom izveštaju, a mnogo se stvari nagađa ili pretpostavlja.

Na kraju, nije nerazumno da Eva odgovori zmiji. Zmija je, očigledno, govorila jezikom koji je ona razumela i postavljala je razumljva pitanja. Verovatno je i Adam bio blizu i mogao je da potvrdi da ona nije zamišljala stvari. To što je zmija govorila nije bilo ono zbog čega je trebalo da budu oprezni. Ono što je trebalo da ih upozori bila je činjenica da ih je zmija navodila da sumnjaju u Božija uputstva (Postanje 3:1), i tako je, protivurečila Bogu (Postanje 3:4) i dovodila je Božije motive u pitanje (Postanje 3:5). To je trebalo da bude dovoljno da spreči Adama i Evu da dalje razgovaraju sa zmijom.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto Adamu i Evi nije bilo čudno to što im se zmija obraća?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries