settings icon
share icon
Питање

Зашто Адаму и Еви није било чудно то што им се змија обраћа?

srpski
Одговор


Занимљиво је речи да то што змија говори Адами и Еви није био једини случај у Библији када животиње говоре. Пророка Вала је укорио његов магарац (Бројеви 22:21-35). Треба да запамтимо да, иако животиње нису у могућности да говоре, постоје моћна бића (Бог, анђели, Сатана, демони) која су способна да изводе чуда, укључујући и то да животиња говори. Већина научника сматра да је Сатана у Еденском врту говорио кроз змију, а не да је змија сама причала. Стога, извештај из Постања 3 не говори о томе да су змије имале такву интелигенцију која би им помогла да смислено говоре.

Ипак, зашто Адам и Ева нису сматрали чудним што им се животиња обраћа? Највероватније да Адам и Ева нису имали исти поглед на животиње који ми имамо данас. У данашње време, знамо из искуства да животиње нису способне да говоре на истом нивоу као људи. Адам и Ева нису имали детињство, нити су имали у окружењу друге људе, да од њих уче. С обзиром да су Адам и Ева постојали вероватно само неколико дана, није неразумно што су поверовали да су,бар неке животиње, биле у стању да говоре. Такође је могуће да то није била прва животиња која говори, а коју су Адам и Ева сусрели. Можда је Сатана или чак,сам Бог, раније користио животиње да би комуницирао са Адамом и Евом. Тако мало детаља знамо у том извештају, а много се ствари нагађа или претпоставља.

На крају, није неразумно да Ева одговори змији. Змија је, очигледно, говорила језиком који је она разумела и постављала је разумљва питања. Вероватно је и Адам био близу и могао је да потврди да она није замишљала ствари. То што је змија говорила није било оно због чега је требало да буду опрезни. Оно што је требало да их упозори била је чињеница да их је змија наводила да сумњају у Божија упутства (Постање 3:1), и тако је, противуречила Богу (Постање 3:4) и доводила је Божије мотиве у питање (Постање 3:5). То је требало да буде довољно да спречи Адама и Еву да даље разговарају са змијом.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто Адаму и Еви није било чудно то што им се змија обраћа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries