settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o zlostavljanju dece?

српски

Odgovor


U Bibliji se ne koristi posebno termin zlostavljanje dece. Ono što nam Biblija govori je sledeće: deca imaju posebno mesto u Božijem srcu i svako ko povredi dete priziva Božiji gnev na sebe. Kada su Isusovi učenici pokušali da spreče decu da dođu Isusu, On ih je prekorio i poželeo dobrodošlicu deci, govoreći: „Pustite decu da dolaze k meni; nemojte ih sprečavati, jer takvima pripada Carstvo Božije“ (Marko 10:14). Zatim je uzeo decu u naručje i blagoslovio ih (stih 16). Biblija promoviše blagoslov, a ne zlostavljanje dece.

Deca bivaju zlostavljana i maltretirana na nekoliko različitih načina, od kojih su svi odvratni Bogu. Biblija zabranjuje zlostavljanje dece u svojim upozorenjima protiv neprimerenog gneva. Previše dece su žrtve ljutih batina i drugog fizičkog zlostavljanja jer njihovi roditelji iskaljuju sopstveni bes i frustraciju na svoju decu. Iako neki oblici fizičke discipline mogu biti biblijski prihvatljivi, takva disciplina nikada ne treba da se sprovodi u gnevu. Pavle nas podseća u Efescima: „Možete se i srditi, ali nemojte grešiti; sunce da ne zađe nad vašim gnevom, i ne dajte mesta đavolu “ (Efescima 4:26–27). Priče Solomonove 29:22 kažu: „Gnevljiv čovek izaziva kavgu, a naprasit‚ čini mnoge prestupe”. U životu hrišćanina nema mesta nepravednom ili nekontrolisanom gnevu. Ljutnju ili gnev treba ispovedati Bogu i na odgovarajući način se treba tretirati mnogo pre nego što dođe do tačke fizičkog zlostavljanja deteta ili bilo koga drugog.

Biblija takođe zabranjuje zlostavljanje dece kroz osudu seksualnog greha. Seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje su posebno razorni i Sveto pismo obiluje od upozorenja protiv seksualnog greha. Prisiliti dete na seksualne radnje je užasan, zao prekršaj. Osim što je počinio seksualni greh, počinilac takođe napada nevinost jedne od najugroženijih osoba na svetu. Seksualno zlostavljanje uništava sve što je vezano za ličnost, od njenog ili njegovog razumevanja sebe, fizičkih granica do duhovne veze sa Bogom. Kod jednog deteta, ove stvari su tek jedva uspostavljene i se često menjaju doživotno, gde bez odgovarajuće pomoći se možda nikada neće izlečiti.

Još jedan način na koji Biblija zabranjuje zlostavljanje dece je zabrana psihičkog i emocionalnog zlostavljanja. Efescima 6:4 upozorava očeve da ne „razdražuju“ svoju decu, već da ih odgajaju s „Gospodnjom poukom i opomenom“. Oštra verbalna disciplina bez ljubavi, emocionalna manipulacija ili nestabilno okruženje otuđuju umove dece od njihovih roditelja i čine njihova uputstva i ispravke beskorisnima. Roditelji mogu da provociraju i iznerviraju svoju decu tako što im postavljaju nerazumne zahteve, omalovažavaju ih ili stalno pronalaze greške, stvarajući tako rane koje mogu biti teške ili gore od bilo kakvog fizičkog zlostavljanja. Kološanima 3:21 nam kaže da ne „razdražujemo “ svoju decu kako se ne bi obeshrabrila. U Efescima 4:15–16, 25–32 se kaže, da treba da govorimo istinu u ljubavi i da koristimo svoje reči da bismo izgrađivali druge, da ne dozvolimo da se otrovne ili destruktivne reči sliju sa naših usana, posebno prema nežnim srcima i umovima dece.

Potpuno je jasno šta Biblija uči o pitanju zlostavljanja dece. Zlostavljanje dece u bilo kom obliku je zlo. Svako ko posumnja da je dete zlostavljano ima obavezu da to prijavi nadležnim organima. Svako ko je bio zlostavljan ili ko je zlostavljao decu može naći nadu, isceljenje i oproštenje u Isusu Hristu. Razgovor sa pastorom ili pronalaženje hrišćanskog savetnika ili grupe za podršku može biti dobro mesto za početak putovanja ka punom isceljenju.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o zlostavljanju dece?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries