settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о злостављању деце?

srpski
Одговор


У Библији се не користи посебно термин злостављање деце. Оно што нам Библија говори је следец́е: деца имају посебно место у Божијем срцу и свако ко повреди дете призива Божији гнев на себе. Када су Исусови ученици покушали да спрече децу да дођу Исусу, Он их је прекорио и пожелео добродошлицу деци, говорец́и: „Пустите децу да долазе к мени; немојте их спречавати, јер таквима припада Царство Божије“ (Марко 10:14). Затим је узео децу у наручје и благословио их (стих 16). Библија промовише благослов, а не злостављање деце.

Деца бивају злостављана и малтретирана на неколико различитих начина, од којих су сви одвратни Богу. Библија забрањује злостављање деце у својим упозорењима против непримереног гнева. Превише деце су жртве љутих батина и другог физичког злостављања јер њихови родитељи искаљују сопствени бес и фрустрацију на своју децу. Иако неки облици физичке дисциплине могу бити библијски прихватљиви, таква дисциплина никада не треба да се спроводи у гневу. Павле нас подсец́а у Ефесцима: „Можете се и срдити, али немојте грешити; сунце да не зађе над вашим гневом, и не дајте места ђаволу “ (Ефесцима 4:26–27). Приче Соломонове 29:22 кажу: „Гневљив човек изазива кавгу, а напрасит‚ чини многе преступе”. У животу хришц́анина нема места неправедном или неконтролисаном гневу. Љутњу или гнев треба исповедати Богу и на одговарајуц́и начин се треба третирати много пре него што дође до тачке физичког злостављања детета или било кога другог.

Библија такође забрањује злостављање деце кроз осуду сексуалног греха. Сексуално злостављање или узнемиравање су посебно разорни и Свето писмо обилује од упозорења против сексуалног греха. Присилити дете на сексуалне радње је ужасан, зао прекршај. Осим што је починио сексуални грех, починилац такође напада невиност једне од најугроженијих особа на свету. Сексуално злостављање уништава све што је везано за личност, од њеног или његовог разумевања себе, физичких граница до духовне везе са Богом. Код једног детета, ове ствари су тек једва успостављене и се често мењају доживотно, где без одговарајуц́е помоц́и се можда никада нец́е излечити.

Још један начин на који Библија забрањује злостављање деце је забрана психичког и емоционалног злостављања. Ефесцима 6:4 упозорава очеве да не „раздражују“ своју децу, вец́ да их одгајају с „Господњом поуком и опоменом“. Оштра вербална дисциплина без љубави, емоционална манипулација или нестабилно окружење отуђују умове деце од њихових родитеља и чине њихова упутства и исправке бескориснима. Родитељи могу да провоцирају и изнервирају своју децу тако што им постављају неразумне захтеве, омаловажавају их или стално проналазе грешке, стварајуц́и тако ране које могу бити тешке или горе од било каквог физичког злостављања. Колошанима 3:21 нам каже да не „раздражујемо “ своју децу како се не би обесхрабрила. У Ефесцима 4:15–16, 25–32 се каже, да треба да говоримо истину у љубави и да користимо своје речи да бисмо изграђивали друге, да не дозволимо да се отровне или деструктивне речи слију са наших усана, посебно према нежним срцима и умовима деце.

Потпуно је јасно шта Библија учи о питању злостављања деце. Злостављање деце у било ком облику је зло. Свако ко посумња да је дете злостављано има обавезу да то пријави надлежним органима. Свако ко је био злостављан или ко је злостављао децу може нац́и наду, исцељење и опроштење у Исусу Христу. Разговор са пастором или проналажење хришц́анског саветника или групе за подршку може бити добро место за почетак путовања ка пуном исцељењу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о злостављању деце?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries