settings icon
share icon
Pitanje

Kako da živim svoj život za Boga?

српски

Odgovor


Bog nam je dao neka vrlo jasna uputstva u svojoj Reči kako da živimo za Njega. Ovo uključuje zapovest da volimo jedni druge (Jovan 13:34-35), poziv da pratimo Njega po cenu odricanja od svojih želja (Matej 16:24), opomena da se brinemo za siromašne i u potrebi (Jakovljeva 1:27) i upozorenje da se ne ponašamo grešno kao oni koji ne poznaju Boga (1. Solunjanima 5:6-8). Isus je dao sažetak života koji treba da se živi za Boga kada je učitelj zakona pitao koje su najvažnije zapovesti. Isus je odgovorio: „Slušaj, Izrailju, Gospod Bog naš — jedini je Gospod. ,Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom mišlju svojom i svom snagom svojom. Ovo je druga: ,Ljubi svoga bližnjeg kao samoga sebe'. Druge zapovesti, veće od ovih, nema'" (Marko 12:29-31).

Isusova molitva pre Njegovog raspeća, takođe, baca svetlo na našu svrhu. U odnosu na vernike, On se molio: „Dao sam im slavu, koju si ti dao meni, da budu jedno kao što smo mi jedno; ja u njima, a ti u meni, da budu savršeno ujedinjeni, da zna svet da si me ti poslao, i da si ih ljubio kao što si ljubio mene. Oče, želim da oni, koje si mi dao, budu sa mnom tamo gde sam ja, da gledaju moju slavu, koju si mi dao, zato što si me ljubio pre stvorenja sveta. Oče pravedni, svet te nije upoznao, a ja sam te upoznao, pa i ovi saznaše da si me ti poslao. I obznanio sam im tvoje ime i obznaniću, da ljubav, kojom si me ljubio, bude u njima i ja u njima" (Jovan 17:22-26). Isusova želja je odnos sa nama.

Vestminsterski kraći katihizis kaže: „Čovekov glavni cilj je da proslavi Boga i uživa zauvek u Njemu". Život koji se živi za Boga proslavlja Boga. Mi sledimo Boga celim svojim bićem – srcem, dušom, umom i snagom. Obitavamo u Hristu (Jovan 15:4,8) i zato postupamo kao On kada volimo druge. Na taj način, donosimo slavu Njegovom imenu i takođe uživamo u odnosu za koji smo prvobitno stvoreni.

Oni koji žele da žive za Boga moraju da Ga traže u Njegovoj Reči. Moramo da tražimo vođstvo Svetog Duha da bismo primenili Reč u našim životima. Živeti za Boga znači odustati od sebe i tražiti Božiju volju iznad svega. Dok se približavamo Bogu i upoznajemo Ga bolje, Njegove želje će, na prirodan način, postati naše. Kako sazrevamo, naša želja da slušamo Božije zapovesti povećava se kako se i naša ljubav prema Njemu povećava. Kao što je Isus rekao: „Ako me ljubite, držaćete moje zapovesti" (Jovan 14:15).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da živim svoj život za Boga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries